Przejdź do treści

Alergeny dla Szkoły Przedszkola

Alergeny dla Szkoły Przedszkola

5,0
Rated 5 out of 5
5 out of 5 stars (based on 30 reviews)
5 star100%
4 star0%
3 star0%
2 star0%
1 star0%

 

Tutaj znajduje się profesjonalny, obszerny wykaz alergenów do potraw w menu szkoły i przedszkola, opracowany pod wymogi Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

Zgodnie z obowiązującym Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) NR 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…), jesteśmy zobowiązani dołączyć do naszego menu listę alergenów.

Alergeny przygotowane do potraw występujących w MENU Szkoły, Przedszkola
+ Tablica z Alergenami

  1. Zupy
    • ZUPA Z SOCZEWICY Soczewica czerwona, ziemniaki, por, marchew, seler, pietruszka, majeranek, pieprz, cebula
    • ZUPA RYBNA Ryba, marchew, por, seler, ziemniaki, pietruszka
    • PRZECIERANA ZUPA RYBNA Z PAPRYKĄ I SOSEM ESTRAGONOWYM Filet z mintaja, por, masło, sól, pieprz, seler, pietruszka, marchew, papryka, Sos – jogurt naturalny, sól, pieprz, estragon
    • ZUPY WARZYWNE (z brukselką, kalafiorem, brokułem itd.) Marchew, por, seler, pietruszka, masło, cebula, sól, pieprz + różne warzywa
    • ZUPA SELEROWA Z KASZĄ MANNĄ Marchew, seler, por, pietruszka, kasza manna
    • ZUPA SZCZAWIOWA Marchew, por, seler, pietruszka, sól, pieprz, ziemniaki, cebula, masło, szczaw
    • ZUPA Z PULPECIKAMI Seler, ziemniaki, marchew, por, pietruszka, mięso wieprzowe, jaja, mąka pszenna, sól, pieprz, koperek
    • ZUPA CYGAŃSKA Por, seler, marchew, pietruszka, sól, pieprz, mięso wieprzowe, mąka pszenna, fasola czerwona, papryka,
    • ZUPA MEKSYKAŃSKA Z BAZYLIĄ mięso wieprzowe, fasola czerwona, ziemniaki, papryka , cebula, sól, pieprz, bazylia, przecier pomidorowy, marchew, por, seler, pietruszka
    • ZUPA CEBULOWA Z PIECZONEJ CEBULI cebula pieczona, sól, pieprz, seler, liść laurowy, ziele angielskie, grzanka (chleb razowy)
    • ZUPA KOPERKOWA Por, seler, marchew, ziemniaki, pietruszka, sól, pieprz, koperek
    • ZUPA Z PIECZONEJ PAPRYKI I POMIDORÓW Papryka czerwona, pomidory, ziemniaki, sól, pieprz, bazylia, czosnek, lubczyk
    • ZUPA KREM Z MARCHEWKI I POMARAŃCZY Marchew, masło, pomarańcza, imbir, gałka muszkatołowa, por, seler, pietruszka, sól, pieprz mleko, pieprz, gałka muszkatołowa)
    • ZUPA Z KUKURYDZY Kukurydza, masło, czosnek, ziemniaki, cebula, sól, pieprz
    • ZUPA DYNIOWA Dynia, masło, sól, pierz, imbir, ziemniaki, woda
    • ZUPA PIECZARKOWA Pieczarki, cebula, sól, pieprz, woda
    • ŻUREK Z JAJKIEM Woda, mąka żytnia, czosnek, sól, pieprz, marchew, pietruszka, cebula, jajka
    • ROSÓŁ mięso drobiowe, marchew, por, seler, pietruszka, sól, pieprz, makaron
  2. DANIA DRUGIE
    • PLACKI ZIEMNIACZANE Ziemniaki, sól, pieprz, cebula, mąka pszenna
    • PLACKI JAGLANE kasza jaglana, jaja, mąka kukurydziana, mleko, mąka pszenna
    • PLACKI Z SOCZEWICY Z FETĄ soczewica czerwona, ser typu feta, sól, pieprz, curry, jaja, mąka pszenna
    • PLACKI Z CUKINI I MARCHEWKI Cukinia, marchewka, sól, pieprz, curry, jaja, mąka pszenna
    • PŁATKI KUKURYDZIANE grys kukurydziany, cukier, cukier brązowy, sól, glukoza
    • PIZZA Z SZYNKĄ Woda, sól, drożdże, mąka pszenna, szynka, keczup, ser
    • PIECZYWO CHRUPKIE Mąka żytnia orkiszowa, błonnik pszenny, otręby owsiane, woda, mąka ryżowa, ekstrakt słodowy, jęczmienny, inulina, sól, substancje spulchniające
    • PIEROGI Z MIĘSEM Mięso wieprzowe, majeranek, sól, pieprz, bułka tarta, cebula, ciasto na pierogi
    • PIEROGI RUSKIE Twaróg, ziemniaki, sól, pieprz, cebula, ciasto na pierogi
    • PIEROGI Z SOCZEWICĄ Soczewica, cebula, sól, pieprz, kolendra, gałka muszkatołowa, papryka, ciasto na pierogi
    • PIEROGI LENIWE Jaja, mąka pszenna, masło, twaróg ziarnisty, cynamon
    • PIZZA Mąka pszenna, drożdże, woda, sól, olej, ser żółty, wędlina, cebula, pomidory, cynamon, pieprz
    • PULPETY W SOSIE KOPERKOWYM mięso wieprzowe, jaja, mąka pszenna, sól, pieprz, cebula
    • PIECZEŃ RZYMSKA mięso wieprzowe, cebula, marchew, sól, pieprz, majeranek, jaja, mąka pszenna
    • PULPETY Z WARZYWAMI filet z indyka, jaja, mąka pszenna, sól, pieprz, marchew, por
    • PIECZEŃ polędwica wieprzowa, mięso mielone wieprzowe, papryka, sól, pieprz, jaja, natka pietruszki, mąka pszenna, schab wieprzowy –morela suszona, sól, pieprz, estragon, czosnek, majeranek
    • RISOTTO Z KURCZAKIEM ryż, kurczak, groszek, cebula, marchewka, sól, pieprz, kurkuma, curry
    • RISOTTO Z TUŃCZYKIEM Ryż, tuńczyk, kukurydza, por, sól, pieprz
    • RYBA W CIEŚCIE Mąka pszenna, jaja, ryba, sól, pieprz, suszone pomidory
    • RYŻ Z JABŁKIEM Ryż, jabłka prażone, masło, cukier, cynamon
    • ROLADKI DROBIOWE Z FARSZEM MARCHEWKOWYM I SEREM filet drobiowy, sól, pieprz, marchew, ser żółty
    • SPAGHETTI Z INDYKIEM I GROSZKIEM makaron (mąka pszenna jaja), filet z indyka, groszek mrożony, cebula, przecier pomidorowy
    • SPAGHETTI Z SOCZEWICĄ Makaron, soczewica, cebula, czosnek, wędzona papryka, sól, pieprz, olej
    • ZAPIEKANKA Z TUŃCZYKIEM Ryż biały, por, tuńczyk w sosie własnym, kukurydza
    • ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z KURCZAKIEM Filet z kurczaka, olej, cebula, curry, makaron kokardki (gluten), sos (masło)
    • ZAPIEKANKA RYBNO-WARZYWNA filet z mintaja, marchew, por, ziemniaki, sól, pieprz, zioła
    • ZACIERKA WIEJSKA Ziemniaki, por, seler, marchew, pietruszka, cebula, sól, pieprz, mąka pszenna, jaja
  3. ŚNIADANIA
    • OWOCE POD KRUSZONKĄ
    • Owoce (śliwka, gruszka), kruszonka: masło, mąka pszenna, cukier, laska wanilii
    • PAPRYKARZ: kasza kus kus, pietruszka, marchew, seler, por, cebula, sól, pieprz, przecier pomidorowy
    • PASTA JAJECZNA: jajko, serek wiejski granulowany, musztarda, sól
    • PASTA MARCHEWKOWA: marchew, cynamon, wiórki kokosowe, goździki, daktyle
    • PASTA Z PIECZONEJ SZYNKI: mięso wieprzowe, sól, pieprz, czosnek, majeranek, oliwa, tymianek
    • PASTA Z CZERWONEJ FASOLI: fasola czerwona, oliwa, sól, pieprz, majeranek
    • PASTA SEROWA: ser żółty, por, koper
    • PASTA Z ZIELONEGO GROSZKU: groszek, oliwa, sól, pieprz
    • PASTA Z CIECIERZYCY Z SUSZONYMI POMIDORAMI: ciecierzyca, bazylia, suszone pomidory, olej
    • PASTA WARZYWNO-MIĘSNA: mięso drobiowe, marchewka, kolendra, bazylia, tymianek
    • PASTA RYBNA Z KOPERKIEM (Makrela, koper, sól, pieprz)
    • PASZTET Z SOCZEWICY (soczewica czerwona, cebula, marchew, seler, pietruszka, sól, pieprz, gałka, jaja,imbir
    • PASZTET MIĘSNO-WARZYWNY Mięso wieprzowe, wątróbka drobiowa, soczewica, marchew, seler, pietruszka, sól, pieprz, jaja, mąka pszenna
    • PASZTECIKI RYBNE/MIĘSNE Filet z morszczuka/drobiu, suszone pomidory, zioła, sól, pieprz, mąka pszenna, jaja, mleko, masło
    • PASCHA twaróg ziarnisty, miód, wiórki kokosowe, rodzynki, żurawina, skórka pomarańczy, cukier waniliowy
    • PESTO PIETRUSZKOWO-JARMUŻOWE natka pietruszki, jarmuż, oliwa, słonecznik
    • PESTO BURACZANE Buraki, sól, cukier, ocet winny, gruszka, masło
    • PESTO ZIELONE Pietruszka zielona, olej słonecznikowy, czosnek, słonecznik, sól
    • PUDDING KOKOSOWY Z KASZY JAGLANEJ Mleko kokosowe, kasza jaglana, miód, śliwki, granat, wiórki kokosowe
    • PUDDING WANILIOWY/CZEKOLADOWY, KOKOSOWY Woda, kasza jaglana / kasza manna, mleko, miód, laska wanilii / gorzka czekolada/ wiórki kokosowe
    • RACUCHY BANANOWE Mleko, jaja, banany, mąka pszenna, olejRACUSZKI DROŻDŻOWE Z JABŁKIEM Mąka pszenna, jajka, drożdże, sól, mleko, jabłka, olej
    • RACUCHY Z DYNI Dynia, mąka pszenna, drożdże, woda, sól, jaja
    • SER ŻÓTY Mleko, sól, chlorek wapnia, podpuszczka biologiczna, kultury, bakterii
    • SEREK WIEJSKI twaróg ziarnisty, śmietanka pasteryzowana, sól,
    • SCHAB PIECZONY W SOSIE PIECZENIOWYM Schab wieprzowy, sól, pieprz, olej, czosnek, majeranek, liść laurowy, mąka ziemniaczana
    • SMALEC Z FASOLI Fasola, cebula, olej, jabłko, sól, pieprz, majeranek, jałowiec
  4. SOSY
    • SOS CZOSNKOWY jogurt naturalny, czosnek, koper, sól, pieprz
    • SOS KOPERKOWY Woda, sól, pieprz, koper, cebula, pietruszka, seler
    • SOS ŻURAWINOWY Woda, jogurt naturalny, żurawina
    • SOS HAWAJSKI ananas, cebula,
    • SOS SŁODKO-KWAŚNY Ananas, pomidory, cebula, sól, pieprz
    • SOS BESZAMELOWY Mleko, masło, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, mąka pszenna
  5. SURÓWKI, WARZYWA
    • SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ kapusta pekińska, oliwa, sól, pieprz, jabłko, koper, ocet jabłkowy
    • SURÓWKA Z MARCHWII I JABŁKA Marchew, jabłko, ocet jabłkowy
    • SURÓWKA Z KISZONEGO OGÓRKA ogórek kiszony, cebula, oliwa, jabłko
    • TARTA SZPINAKOWA Szpinak, sól, pieprz, czosnek, cebula, masło, mąka pszenna, jaja
    • TARTA OWOCOWA mąka pszenna, śmietana, jaja, cukier puder, borówka, malina, jabłko
    • TWAROŻEK ser ziarnisty, jogurt naturalny
    • TWARÓG BANANOWO-MIGDAŁOWY ser biały ziarnisty, banan, migdały prażone
    • WAFLE RYŻOWE ryż brązowy

Zamów Alergeny dla Szkoły Przedszkola – wysyłając przelew ze swojego banku, wpisz:

Odbiorca: Mieczysław B 
Adres: 72-100 Goleniów 
Wysyłka ekspresowa po wpłacie na nr. telefonu 690-664-002 (sieć Orange) 
lub standardowo na nr konta: 50 1020 5558 1111 1587 6920 0032 
Kwota: 250 zł 
Tytuł przelewu: Za prawa autorskie do Księgi HACCP GMP/GHP nr 26.03.25 
Wysyłam dokumentację na e-maila po zaksięgowaniu wpłaty lub po przesłaniu potwierdzenia przelewu.

Moją dokumentację po zamówieniu, otrzymają Państwo w formie Word /doc, aby samemu dostosować do swoich potrzeb.

W pierwszej kolejności należy zapisać plik na komputerze i utworzyć z niego wersję nr 2.

Teraz pracujemy na wersji nr 2, wszystko przeczytać i zweryfikować ewentualnie, jeśli są jakieś uwagi proszę poprawić. Prawidłowo opracowana dokumentacja musi odzwierciedlać rzeczywistość.

Dokumentację kupuje się raz na kilka lat. Największy błąd jaki może popełnić Właściciel Zakładu, to kupić gotową w formie pdf. W takiej dokumentacji nic nie można zmienić ani do niej dodać. Gdy Sanepid nakazuje dokonanie zmian, okazuje się, że nie ma takiej możliwości a jedyne rozwiązanie to kupno nowej dokumentacji. 

Zobacz → Spis treści HACCP GMP/ GHP
Zobacz wszystkie → Recenzje wystawione po zakupie dokumentacji.
Powrót do strony głównej → HACCP GMP GHP Wzór gotowiec Moja Oferta
Więcej podobnych dokumentacji na stronie → haccp-dokumenty.pl


Wystaw własną opinię o dokumentacji.