Przejdź do treści

    HACCP Food Truck Sklep Mięsny GMP/GHP dla Sklepu

    HACCP Mobilny Sklep Mięso Wędliny

    5
    Rated 5 out of 5
    Zobacz wszystkie → Recenzje wystawione do zakupionej dokumentacji.

    Wzorcowa Księga nr. 13.01.22 HM

    Zamów księgę przez PayPal  lub przelew bankowy.Przelew w zakładce zamówienie-kontakt

    Sklep jest typową placówką prowadzącą działalność w zakresie obrotu środkami spożywczymi luzem (mięso świeże) i w opakowaniach jednostkowych. Sprzedaż artykułów wymagających chłodniczych warunków przechowywania oraz artykułów niewymagających warunków chłodniczych.

    HACCP Mobilny Sklep Mięso Wędliny

    HACCP GMP/GHP Mobilny SklepRealizowanie działalności w zakresie sprzedaży artykułów spożywczych oferowanych do sprzedaży:

    1. W sposób tradycyjny, tj. „zza lady”:
      • Środki spożywcze wprowadzane do obrotu w odpowiednio oznakowanych przez producentów opakowaniach jednostkowych: wędliny i wyroby wędliniarskie, przetworów owocowo-warzywnych, konserw mięsnych, rybnych i owocowo-warzywnych, przekąsek typu snack, jaj, tłuszczów roślinnych, zwierzęcych oraz emulsji tłuszczowych,
      • produktów mrożonych – 18 °C (w tym: mięsnych i rybnych, elementów mięsa drobiowego, lodów przemysłowych itp.),
        • produkty nietrwałe mikrobiologiczne, przechowywane w urządzeniach chłodniczych (ladach chłodniczych + 4 °C):
        • tłuszczów roślinnych, zwierzęcych oraz emulsji tłuszczowych,
        • wędlin i wyrobów wędliniarskich,
        • mięsa świeżego różnego gatunki,
        • mięsa drobiowego mrożonego,
        • przetworów rybnych chłodzonych i mrożonych,
        • przetworów mlecznych, serów
      • innych produktów nie wymagających warunków chłodniczych do przechowywania.
        • przetworów zbożowo-mącznych, pieczywa i wyrobów piekarniczych

    Każdy zakład jest indywidualny i specyficzny. Dlatego nie polecam kupować gotowych wzorców w formie pdf. Prawidłowo opracowana dokumentacja musi odzwierciedlać rzeczywistość, dlatego moją dokumentację po zamówieniu otrzymasz w formie Word, aby samemu dostosować do swoich potrzeb. W dokumentacji należy wpisać: nazwę i adres zakładu, NIP, Regon, kto jest właścicielem. Należy obejrzeć plik wideo MP4 Uzupełnienie dokumentacji po zakupie. Dokumentacja zawiera: Księgę HACCP według Codex Alimentarius + GMP/GHP (Dobra Praktyka Produkcyjna, Dobra Praktyka Higieniczna) + Mycie i Dezynfekcję Zakładu + Ochronę przed szkodnikami (gryzoniami owadami) Wysyłam na e-maila od ręki po zaksięgowaniu wpłaty lub do 12 h.

    Spis treści HACCP Mobilny Sklep Mięso Wędliny:

    Profil Sklepu.  3

    Zakres działalności sklepu.    4
    Zarządzenie wewnętrzne nr 1 powołanie zespołu ds. HACCP        4
    Polityka Bezpieczeństwa Żywnościowego   5
    GMP – Dobra Praktyka Produkcyjna 6
    Wykaz sprzedawanych artykułów     7
    Krótki opis produkcji / pracy w sklepie.        8
    Przyjęcie i ocena artykułów spożywczych    8
    Lista dostawców towaru (stałe umowy)       9
    Arkusz oceny nie przyjętego towaru wypełni się w przypadku wystąpienia zdarzenia.     10
    Przechowywanie artykułów spożywczych    11
    Przechowywanie artykułów spożywczych w lodówkach i zamrażarkach   12
    Ekspozycja i sprzedaż            12
    Instrukcja w sprawie przekazywania klientom informacji na temat żywności        13
    Monitorowania przechowywanie w urządzeniach chłodniczych     13
    Instrukcja wycofania i zniszczenia towaru    13
    Wykorzystanie wadliwego i niesprzedanego towaru           14

    HACCP – System Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności Według Codex Alimentarius 

    Ogólny opis systemu HACCP.          15
    Definicje podawane przez Codex Alimentarius       16
    Autokształty z zakresu aplikacji        18
    Drzewko decyzyjne Codex Alimentarius     19
    Priorytet zagrożeń dla poszczególnych etapów procesu technologicznego.            21
    Diagram przepływu – etapy procesów produkcyjnych.        22

    Zasada 1: Określanie wszelkich zagrożeń, którym należy zapobiec.           23
    Analiza zagrożeń dla poszczególnych etapów procesu technologicznego.  23
    Rodzaje potencjalnych zagrożeń       24
    Analiza zagrożeń i kontrola – procesów produkcyjnych       25
    Analiza zagrożeń – Przyjęcie i ocena artykułów spożywczych         25
    Analiza zagrożeń – Przechowywanie artykułów spożywczych na półkach  27
    Analiza zagrożeń – Przechowywanie artykułów spożywczych w urządzeniach chłodniczych (w lodówkach)
    Analiza zagrożeń – Przechowywanie artykułów spożywczych urządzeniach chłodniczych (w zamrażarkach)
    Analiza zagrożeń – Porcjowanie potraw        30
    Analiza zagrożeń – Sprzedaż 30

    Zasada 2: Określenie Krytycznych Punktów Kontroli (CP / CCP) 31
    Arkusz identyfikacji zagrożeń i kontroli CP/CCP    31
    Schemat postępowania z artykułami spożywczymi wymagających przechowywania w urządzeniach chłodniczych
    Schemat postępowania z artykułami spożywczymi – zamrożonymi 33
    Schemat postępowania z artykułami spożywczymi niewymagających przechowywania w urządzeniach chłodniczych
    Schemat procesu technologicznego – plasterkowanie, mielenie maszynowe.         35

    Zasada 3: Ustalenie granicznych wartości limitów w CCP  36
    Ustalenie wymagań, monitorowanie i działania korygujące CP1 – przyjęcie artykułów spożywczych      36
    Ustalenie wymagań, monitorowanie i działania korygujące CCP1 – przechowywanie artykułów spożywczych.

    Zasada 4: Ustanowienie i wprowadzenie skutecznych procedur monitorowania CP1 i CCP1      38
    Instrukcja monitorowania CP1 (przyjęcie towaru).  38
    Instrukcja monitorowania CCP1 (magazynowania towaru).            39
    Karta Kontroli w CCP1 przechowywanie w urządzeniach chłodniczych.  40

    Zasada 5: Ustanowienie działań naprawczych, na wypadek pojawienia się odchyleń w CP i CCP
    Arkusz zagrożeń, przyczyn, kontroli oraz zapobieganie – Przyjęcie artykułów spożywczych / towarów.
    Arkusz zagrożeń, przyczyn, oraz zapobieganie – Magazynowanie / przechowywania w urządzeniach chłodniczych
    Instrukcja działań korygujących i zapobiegawczych.           43
    Instrukcja zapewnienie odpowiedniej temperatury w CCP1           44
    Karta kontroli CCP1  45

    Zasada 6: Ustalenie sposobu weryfikacji w celu sprawdzenia, czy zasady 1 – 5 działają skutecznie
    Instrukcja weryfikacji systemu HACCP       46

    Zasada 7: Opracowanie w celu wykazania skutecznego stosowania środków wyszczególnionych w zasadzie 1 – 6
    Opracowanie i prowadzenie dokumentacji.  47

    GHP – Dobra Praktyka Higieniczna HACCP GMP/GHP Mobilny Sklep 

    Instrukcja higieny procesów w sklepie.         48
    Instrukcja kontroli wewnętrznej zakładu      49
    Instrukcja przyjęcia urzędowej kontroli osób wizytujących zakładu.          50
    Maszyny i urządzenia 51
    Wymagania dotyczące maszyn i urządzeń z uwzględnieniem aspektów higienicznych     52
    Instrukcja obsługi urządzeń chłodniczych    53
    Użytkowanie urządzenia:      53
    Procesy mycia w dezynfekcji Sklepu            54
    Magazynowanie preparatów. 54
    Mycie i dezynfekcja   55
    Instrukcja utrzymania higieny i czystości sklepu.     56
    Instrukcja mycia i dezynfekcji urządzeń oraz sprzętu drobnego.     57
    Instrukcja obsługi urządzeń chłodniczych, szaf chłodniczych         58
    Zaopatrzenie w wodę 59
    Instrukcja zaopatrzenia zakładu w wodę.     59
    Karta kontroli badań wody raz na 3 lata.      59
    Odpady żywnościowe           60
    Instrukcja odpady żywnościowe, ochrona przed szkodnikami        60
    Zabezpieczenie i monitoring szkodników     61
    Instrukcja postępowania przy ochronie przed szkodnikami 61
    Higiena personelu       62
    Instrukcja higieny osobistej pracowników    63
    Instrukcja higieny na stanowisku pracy w zakładzie            64
    Instrukcja higienicznego korzystania z WC  65
    Instrukcja mycie i dezynfekcja rąk    66
    Karta, lista pracowników z wykazem badań sanitarno-epidemiologicznych           67
    Szkolenie personelu    68
    Instrukcja szkolenia personelu           68
    Karta lista pracowników przeszkolonych z zasad GMP / GHP / HACCP  69

    Więcej podobnej dokumentacji na stronie haccp-dokumenty.pl

    Opinie wystawione przez osoby, które zamówiły i otrzymały dokumentację.


    Wystaw własną opinię o dokumentacji HACCP GMP/GHP.

    Twoja recenzja