HACCP GHP/GMP Sklep Zielarsko Medyczny

HACCP GHP/GMP Sklep Zielarsko Medyczny – Kompletna dokumentacja opracowana pod wymagania Sanepidu, do kupienia  On-Line. Zamów poprzez zakładkę Zamówienie / Kontakt. Zamawiając / płacąc wpisz Za przeniesienie praw autorskich do Księgi nr. 13.04.22 Wysyłam na e-maila od ręki po zaksięgowaniu wpłaty lub do 12 h. 

HACCP GHP/GMP Sklep Zielarsko Medyczny


Księga nr. 13.04.22
Cena 300 zł

Realizowanie działalności w zakresie sprzedaży artykułów spożywczych oferowanych do sprzedaży:

W sposób tradycyjny, tj. „zza lady”:

Za ladą na półkach będą stały suplementy diety, olejki CBD, produkty z konopi siewnej –  olejki CBD, susz do palenia, maści herbaty, kosmetyki, niektóre kosmetyki, maści, płyny typu Amol, krople, produkty przechowywane w lodówce. 

W systemie samoobsługowym: HACCP GHP/GMP Sklep Zielarsko Medyczny 

    • Środki spożywcze wprowadzane do obrotu w odpowiednio oznakowanych przez producentów opakowaniach jednostkowych: suplementów diety, ziół, mieszanek ziołowych, maści, żele, kosmetyki naturalne, świeże oleje np. lniany, konopny, z czarnuszki, olejki CBD, susz z konopi siewnej, miody, produkty pszczelarskie, olejki eteryczne.

Zdrowa żywność np. żywność bezglutenowa, produkty dla diabetyków, soki, syropy, kawy, herbaty przyprawy, zioła sypkie, zioła fix. 

Część preparatów będzie wymagała przechowywania w lodówce. 

W części samoobsługowej będzie głównie zdrowa żywność, zioła, herbaty, kosmetyki naturalne, miody produkty pszczelarskie, oleje- te, które nie będą musiały być przechowywane w lodówce, przyprawy, soki, maści.

  • produkty nie trwałe mikrobiologiczne, przechowywane w urządzeniach chłodniczych (ladach chłodniczych + 4 °C): oleje roślinne, żele, kosmetyki naturalne, świeże oleje np. lniany, konopny, olejki CBD, olejki eteryczne.

Spis treści: HACCP GHP/GMP Sklep Zielarsko Medyczny

Profil Sklepu. 4
Zakres działalności sklepu. 4
Zarządzenie wewnętrzne nr 1 powołanie zespołu ds. HACCP 5
Polityka Bezpieczeństwa Żywnościowego 6

GMP – Dobra Praktyka Produkcyjna HACCP GHP/GMP Sklep Zielarsko Medyczny

Wykaz sprzedawanych artykułów 8
Krótki opis produkcji / pracy w sklepie. 9
Instrukcja – przyjęcie i ocena artykułów spożywczych 9
Arkusz oceny nie przyjętego towaru wypełni się w przypadku wystąpienia zdarzenia. 10
Lista dostawców towaru (stałe umowy) 11

Instrukcja – przechowywanie artykułów spożywczych w magazynach
Instrukcja – przechowywanie artykułów spożywczych w lodówkach
Instrukcja – ekspozycja i sprzedaż towaru
Instrukcja w sprawie przekazywania klientom informacji na temat żywności 
Instrukcja – monitorowania przechowywanie w urządzeniach chłodniczych
Instrukcja – instrukcja wycofania i zniszczenia towaru
Instrukcja – wykorzystanie wadliwego i niesprzedanego towaru

HACCP – System Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności Według Codex Alimentarius

Ogólny opis systemu HACCP. 17
Definicje podawane przez Codex Alimentarius 18
Autokształty z zakresu aplikacji 20
Drzewko decyzyjne Codex Alimentarius 21
Priorytet zagrożeń dla poszczególnych etapów procesu technologicznego. 22
Diagram przepływu – etapy procesów produkcyjnych. 23

Zasada 1: Określanie wszelkich zagrożeń, którym należy zapobiec. 24
Analiza zagrożeń dla poszczególnych etapów procesu technologicznego. 24
Rodzaje potencjalnych zagrożeń 25
Analiza zagrożeń i kontrola – procesów produkcyjnych 26
Analiza zagrożeń – Przyjęcie i ocena artykułów spożywczych 26
Analiza zagrożeń – Przechowywanie artykułów spożywczych w magazynach 28
Analiza zagrożeń – Przechowywanie artykułów spożywczych w urządzeniach chłodniczych (w lodówkach) 29
Analiza zagrożeń – Sprzedaż 30
Zasada 2: Określenie Krytycznych Punktów Kontroli (CP / CCP) 31
Arkusz identyfikacji zagrożeń i kontroli CP/CCP 31
Schemat postępowania z artykułami spożywczymi wymagających przechowywania w urządzeniach chłodniczych
Schemat postępowania z artykułami spożywczymi niewymagających przechowywania w urządzeniach chłodniczych
Zasada 3: Ustalenie granicznych wartości limitów w CCP 34
Ustalenie wymagań, monitorowanie i działania korygujące CP1 – przyjęcie artykułów spożywczych 34
Ustalenie wymagań, monitorowanie i działania korygujące CCP1 – przechowywanie artykułów spożywczych. 35
Zasada 4: Ustanowienie i wprowadzenie skutecznych procedur monitorowania CP1 i CCP1 36
Instrukcja monitorowania CP1 (przyjęcie towaru). 36
Instrukcja monitorowania CCP1 (magazynowania towaru). 37
Karta Kontroli w CCP1 przechowywanie w urządzeniach chłodniczych. 38
Zasada 5: Ustanowienie działań naprawczych, na wypadek pojawienia się odchyleń w CP i CCP 39
Arkusz zagrożeń, przyczyn, kontroli oraz zapobieganie – Przyjęcie artykułów spożywczych / towarów. 39
Arkusz zagrożeń, przyczyn, oraz zapobieganie – Magazynowanie / przechowywania w urządzeniach chłodniczych.
Instrukcja działań korygujących i zapobiegawczych. 41
Instrukcja zapewnienie odpowiedniej temperatury w CCP1 42
Karta kontroli CCP1 43
Zasada 6: Ustalenie sposobu weryfikacji w celu sprawdzenia, czy zasady 1 – 5 działają skutecznie 44
Instrukcja weryfikacji systemu HACCP 44
Zasada 7: Opracowanie w celu wykazania skutecznego stosowania środków wyszczególnionych w zasadzie 1 – 6
Opracowanie i prowadzenie dokumentacji. 45

GHP – Dobra Praktyka Higieniczna HACCP GHP/GMP Sklep Zielarsko Medyczny

Opis, lokalizacja i otoczenie zakładu 46
Instrukcja kontroli wewnętrznej zakładu 47
Instrukcja przyjęcia urzędowej kontroli osób wizytujących zakładu. 48
Maszyny i urządzenia 49
Wymagania dotyczące maszyn i urządzeń z uwzględnieniem aspektów higienicznych 50
Procesy mycia w dezynfekcji Sklepu 51
Magazynowanie preparatów. 51
Mycie i dezynfekcja 52

Instrukcja utrzymania higieny i czystości sklepu.

Instrukcja mycia i dezynfekcji pomieszczeń 
Instrukcja mycia zaplecza socjalno – sanitarnego
Instrukcja mycia i dezynfekcji sali sprzedaży
Instrukcja mycia i dezynfekcji magazynów
Dzienny raport z przeprowadzonych zabiegów mycia i dezynfekcji WC 

Zaopatrzenie w wodę 59
Instrukcja zaopatrzenia zakładu w wodę. 59
Karta kontroli badań wody 60
Odpady spożywcze 61
Instrukcja odpady spożywcze, ochrona przed szkodnikami 61
Zabezpieczenie i monitoring szkodników 62
Instrukcja postępowania przy ochronie przed szkodnikami 62
Higiena personelu 63
Instrukcja higieny osobistej pracowników 64
Instrukcja higieny na stanowisku pracy w zakładzie 65
Instrukcja higienicznego korzystania z WC 66
Instrukcja mycie i dezynfekcja rąk 67
Karta, lista pracowników z wykazem badań sanitarno-epidemiologicznych 68
Szkolenie personelu 69
Instrukcja szkolenia personelu 69
Karta lista pracowników przeszkolonych z zasad GMP / GHP / HACCP 70

Procedura mycia i dezynfekcji sklepu. 71
Procedura kontroli warunków magazynowania. 74
Procedura wycofanie artykułów spożywczych 75

Dokumentacja zawiera wszystko, co wymaga Sanepid: HACCP GMP/GHP Sezonowa smażalnia ryb

Księgę HACCP według Codex Alimentarius + GMP/GHP (Dobra Praktyka Produkcyjna, Dobra Praktyka Higieniczna) + Mycie i Dezynfekcję Zakładu + Ochronę przed szkodnikami (gryzoniami owadami)

Przykładowy spis treści Księgi HACCP GMP/GHP

Prawidłowo opracowana dokumentacja musi odzwierciedlać rzeczywistość, dlatego moją dokumentacją po zamówieniu otrzymasz w formie Word, aby samemu dostosować do swoich potrzeb w zakładzie.

Każdy zakład jest indywidualny i specyficzny. Dlatego nie polecam kupować gotowych wzorców w formie pdf. HACCP GMP/GHP Sezonowa smażalnia ryb

W dokumentacji należy wpisać: nazwę i adres zakładu, NIP, Regon, kto jest właścicielem.

Należy obejrzeć plik wideo MP4 Uzupełnienie dokumentacji po zakupie umieszczony na mojej stronie.

Dodatkowo wysyłam instrukcję, na co należy zwrócić uwagę.

Wprowadzono innowacyjne rozwiązania tak, aby osoba odpowiedzialna za prowadzenie dokumentacji miała jak najmniej pracy (ma 1 punkt krytyczny CCP1)

Dokumentacja ta była kontrolowana przez SANEPID i była bardzo dobrze oceniana, a nawet polecana dla innych.

Więcej na stronie haccp-gastronomia.pl

Zobacz wszystkie → Recenzje wystawione do zakupionej dokumentacji.

……………………………………………………………….

There are no reviews yet. Be the first one to write one.

……………………………………………………………….

Opinie wystawione przez osoby, które zamówiły i otrzymały dokumentację.

5
Rated 5 out of 5
5 out of 5 stars (based on 8 reviews)
5 star100%
4 star0%
3 star0%
2 star0%
1 star0%
  

……………………………………………………………….

Wystaw własną opinię.

Twoja recenzja

 

Tagi , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Możliwość komentowania została wyłączona.