HACCP GMP/GHP Sklep Spożywczy Przemysłowy

HACCP GMP/GHP Sklep Spożywczy Przemysłowy

HACCP GMP/GHP Sklep Spożywczy PrzemysłowyKompletna dokumentacja opracowana pod wymagania Sanepidu, do kupienia On-Line. Jedna cena dla wszystkich opracowań, sprawdź na pasku bocznym. Zamawiając dokumentację wpisz Księga nr., 13.08.21Dokumentacja opracowana pod wymogi Sanepidu. W dokumentacji jest wszystko, co wymaga Sanepid. Dokumentacja opracowana w formie Word, którą można dostosować do własnych potrzeb. Wysyłam na e-maila do 12 h 

Zakres działalności HACCP GMP/GHP Sklep Spożywczy Przemysłowy

Maszyny i urządzenia: Krajalnica do wędlin / chleba / sera, deski do krojenia noże,
Podział żywności ze względu na podatność na procesy psucia:

Żywność mrożona np.: mięsa, lody, pieczywo, mrożonki warzywne, ryby mrożone

Artykuły spożywcze nie trwałe np.: wędliny, drób i mięso pakowane i na wagę, dania gotowe, przetwory mleczne, tłuszcze, jaja w opakowaniach jednostkowych, ser żółty, twaróg, kefir, maślanka, śmietana, zsiadłe mleko, jogurty HACCP GMP/GHP Sklep Spożywczy Przemysłowy

Żywność w mniejszym stopniu podatna na zepsucie np.: ziemniaki pietruszka buraki marchew pomidory ogórki sałata cebula seler por itp. owoce np. jabłka banany, pomarańcze grapefruit, owoce sezonowe itp.-  ogólnie warzywa i owoce, garmażerka, ciasta i wyroby cukiernicze,

Artykuły spożywcze trwałe np.: mąki, kasze, artykuły suche, słodycze opakowane, słodycz bezcukrowe, napoje gumy do żucia chrupki kukurydziane, wafle ryżowe popcorn, przetwory warzywne i owocowe, konserwy, przyprawy, koncentraty spożywcze, kawa, herbata, pieczywo cukiernicze, przyprawy, konserwy mięsne, konserwy rybne, przetwory owocowe i warzywne, cukier, oleje, słodycze, groch, fasola, cukier kryształ, cukier puder, czekolady, batony, cukierki, ciastka, żelki, gumy, lizaki, preparaty i mieszanki ziołowe z całego świata, zioła sypkie, herbaty owocowe, suplementy diety oraz preparaty naturalne, miody i produkty pszczelarskie, przyprawy, sól, płatki owsiane orkiszowe itp., czekolady chrupki, cukier brzozowy, suplementy, piwo, wódki, wina itp.

Żywność poddana obróbce termicznej: wypiek na miejscu mrożonego pieczywa,

Żywność plasterkowana: wędliny, szynka, ser żółty

Dodatkowe produkty nie wymienione wyżej: sprzedaż ciast kremowych z chłodni na sklepie
Artykuły przemysłowe: AGD, artykuły dekoracyjne, sprzątanie, elektryczne i motoryzacyjne, artykuły kuchenne, pojemniki styropianowe, gazety, papierosy, chemia, garnki, karma dla zwierząt, proszki/płyny do prania, drobne urządzenia, artykuły papiernicze, kosmetyki, gazety, itp.,

Artykuły dziecięce: akcesoria i zabawki, artykuły szkolne, plecaki, piórniki, zeszyty, notesy, przybory szkolne, kosmetyki i higiena, chemia, twój zwierzak, apteczka, czasopisma, higiena i kosmetyka

Spis treści: HACCP GMP/GHP Sklep Spożywczy Przemysłowy

Profil Sklepu. 4
Zakres działalności sklepu. 4
Zarządzenie wewnętrzne nr 1 powołanie zespołu ds. HACCP 5
Polityka Bezpieczeństwa Żywnościowego 6

GMP – Dobra Praktyka Produkcyjna HACCP GMP/GHP Sklep Spożywczy Przemysłowy

Wykaz sprzedawanych artykułów 8
Krótki opis produkcji / pracy w sklepie. 9

Przyjęcie i ocena artykułów spożywczych 9
Arkusz oceny nie przyjętego towaru wypełni się w przypadku wystąpienia zdarzenia. 10
Lista dostawców towaru (stałe umowy) 11
Instrukcja monitorowanie, przyjęcie towaru przemysłowego. 12

Przechowywanie artykułów spożywczych w magazynach 12
Przechowywanie artykułów spożywczych w lodówkach i zamrażarkach 13
Ekspozycja i sprzedaż 13
Instrukcja w sprawie przekazywania klientom informacji na temat żywności 13
Monitorowania przechowywanie w urządzeniach chłodniczych 14
Instrukcja wycofania i zniszczenia towaru 15
Instrukcja postępowania z towarami wycofanymi z obrotu 16
Wykorzystanie wadliwego i niesprzedanego towaru 17

Transport wewnętrzny. 17
Instrukcja higieny transportu wyrobów gotowych w zakładzie. 17

HACCP – System Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności Według Codex Alimentarius

Ogólny opis systemu HACCP. 18
Definicje podawane przez Codex Alimentarius 19
Autokształty z zakresu aplikacji 21
Drzewko decyzyjne Codex Alimentarius 22
Priorytet zagrożeń dla poszczególnych etapów procesu technologicznego. 23
Diagram przepływu – etapy procesów produkcyjnych. 24

Zasada 1: Określanie wszelkich zagrożeń, którym należy zapobiec. 25
Analiza zagrożeń dla poszczególnych etapów procesu technologicznego. 25
Rodzaje potencjalnych zagrożeń 26
Analiza zagrożeń i kontrola – procesów produkcyjnych 27
Analiza zagrożeń – Przyjęcie i ocena artykułów spożywczych 27
Analiza zagrożeń – Przechowywanie artykułów spożywczych w magazynach 29
Analiza zagrożeń – Przechowywanie artykułów spożywczych w urządzeniach chłodniczych (w lodówkach) 30
Analiza zagrożeń – Przechowywanie artykułów spożywczych urządzeniach chłodniczych (w zamrażarkach) 31
Analiza zagrożeń – Porcjowanie potraw 32
Analiza zagrożeń – Sprzedaż 32

Zasada 2: Określenie Krytycznych Punktów Kontroli (CP / CCP) 33
Arkusz identyfikacji zagrożeń i kontroli CP/CCP 33
Schemat postępowania z artykułami spożywczymi wymagających przechowywania w urządzeniach chłodniczych 34
Schemat postępowania z artykułami spożywczymi – zamrożonymi 34
Schemat postępowania z artykułami spożywczymi niewymagających przechowywania w urządzeniach chłodniczych
Schemat procesu technologicznego – plasterkowanie, mielenie maszynowe. 37

Zasada 3: Ustalenie granicznych wartości limitów w CCP 38
Ustalenie wymagań, monitorowanie i działania korygujące CP1 – przyjęcie artykułów spożywczych 38
Ustalenie wymagań, monitorowanie i działania korygujące CCP1 – przechowywanie artykułów spożywczych. 39
Zasada 4: Ustanowienie i wprowadzenie skutecznych procedur monitorowania CP1 i CCP1 40
Instrukcja monitorowania CP1 (przyjęcie towaru). 40
Instrukcja monitorowania CCP1 (magazynowania towaru). 41
Karta Kontroli w CCP1 przechowywanie w urządzeniach chłodniczych. 42

Zasada 5: Ustanowienie działań naprawczych, na wypadek pojawienia się odchyleń w CP i CCP 43
Arkusz zagrożeń, przyczyn oraz zapobieganie – Przyjęcie artykułów spożywczych / towarów 43
Arkusz zagrożeń, przyczyn oraz zapobieganie – Magazynowanie / przechowywania w urządzeniach chłodniczych 44
Instrukcja działań korygujących i zapobiegawczych. 45
Instrukcja zapewnienie odpowiedniej temperatury w CCP1 46
Karta kontroli CCP1 47

Zasada 6: Ustalenie sposobu weryfikacji w celu sprawdzenia, czy zasady 1 – 5 działają skutecznie 48
Instrukcja weryfikacji systemu HACCP 48
Instrukcja przeprowadzenia audytu wewnętrznego. 49
Plan audytów wewnętrznego i przeglądów 50
Powołanie audytora 51
Protokół z audytu wewnętrznego systemu HACCP 52

Zasada 7: Opracowanie w celu wykazania skutecznego stosowania środków wyszczególnionych w zasadzie 1 – 6 53
Opracowanie i prowadzenie dokumentacji. 53

GHP – Dobra Praktyka Higieniczna HACCP GMP/GHP Sklep Spożywczy Przemysłowy

Opis, lokalizacja i otoczenie zakładu 54
Instrukcja higieny procesów w sklepie. 55
Instrukcja kontroli wewnętrznej zakładu 56
Instrukcja przyjęcia urzędowej kontroli osób wizytujących zakładu. 57
Maszyny i urządzenia 58
Wymagania dotyczące maszyn i urządzeń z uwzględnieniem aspektów higienicznych 59
Instrukcja przy obsłudze maszyny tnąco – rozdrabniającej. 60
Instrukcja obsługi urządzeń chłodniczych 61
Użytkowanie urządzenia: 61

Procesy mycia w dezynfekcji Sklepu 62 HACCP GMP/GHP Sklep Spożywczy Przemysłowy
Magazynowanie preparatów. 62
Mycie i dezynfekcja 63
Instrukcja utrzymania higieny i czystości sklepu. 65
Instrukcja mycia i dezynfekcji urządzeń oraz sprzętu drobnego. 66
Instrukcja mycia i dezynfekcji pomieszczeń 67
Instrukcja mycia zaplecza socjalno – sanitarnego. 68
Instrukcja mycia i dezynfekcji sali sprzedaży 69
Instrukcja mycia i dezynfekcji magazynów środków spożywczych 70
Instrukcja mycia i dezynfekcji krajalnicy 71
Instrukcja mycia i dezynfekcji wózków i koszy. 72
Instrukcja mycia i dezynfekcji chłodni 73
Instrukcja utrzymania czystości rampy 74
Instrukcja obsługi urządzeń chłodniczych, szaf chłodniczych 75
Karta mycia i dezynfekcji urządzeń i stref. 76
Dzienny raport z przeprowadzonych zabiegów mycia i dezynfekcji WC 77

Zaopatrzenie w wodę 78 HACCP GMP/GHP Sklep Spożywczy Przemysłowy
Instrukcja zaopatrzenia zakładu w wodę. 78
Karta kontroli badań wody 79
Odpady spożywcze 80
Instrukcja odpady spożywcze, ochrona przed szkodnikami 80
Zabezpieczenie i monitoring szkodników 81
Instrukcja postępowania przy ochronie przed szkodnikami 81
Higiena personelu 82
Instrukcja higieny osobistej pracowników 83
Instrukcja higieny na stanowisku pracy w zakładzie 84
Instrukcja higienicznego korzystania z WC 85
Instrukcja mycie i dezynfekcja rąk 86
Karta, lista pracowników z wykazem badań sanitarno-epidemiologicznych 87
Szkolenie personelu 88
Instrukcja szkolenia personelu 88
Karta lista pracowników przeszkolonych z zasad GMP / GHP / HACCP 89
Procedura mycia i dezynfekcji sklepu. 90
Procedura kontroli warunków magazynowania. 94
Procedura pakowania wyrobów. 95
Procedura wycofanie artykułów spożywczych 96

Prawidłowo opracowana dokumentacja musi odzwierciedlać rzeczywistość, dlatego moją dokumentacją po zamówieniu otrzymasz w formie Word, aby samemu dostosować w swoim zakładzie.

W dokumentacji należy wpisać: nazwę i adres zakładu, NIP, Regon, kto jest właścicielem. Należy obejrzeć plik wideo MP4 umieszczony na mojej stronie Uzupełnienie dokumentacji po zakupie Dodatkowo wysyłam instrukcję, na co należy zwrócić uwagę.

Każdy zakład jest indywidualny i specyficzny.

Wprowadzono innowacyjne rozwiązania tak, aby osoba odpowiedzialna za prowadzenie dokumentacji miała jak najmniej pracy przy wypełnianiu (ma 1 punkt krytyczny CCP1)

Dokumentacja ta była kontrolowana przez SANEPID i była bardzo dobrze oceniana, a nawet polecana dla innych.

Można też złożyć zamówienie na indywidualne opracowanie Księgi HACCP GMP/GHP.

Proszę zadzwonić do mnie pod nr. telefonu 690 664 002 lub wysłać e-maila: HACCP.dokumenty@wp.pl
W takim przypadku wysyłam dokument do wypełnienia, Państwo w tym dokumencie opisuje swój zakład, wymienia potrawy i odsyła do mnie.

Księga będzie przygotowana w porozumieniu z Państwem, wysyłam 2 / 3 dni po złożeniu zamówienia na e-maila podanego w zamówieniu.

Strona główna HACCP od Mietka

Więcej mojej dokumentacji haccp-dokumenty.pl

Tagi , , , , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Leave a Reply