Przejdź do treści
HACCP GMP/GHP Sklep Spożywczy Przemysłowy

Wzorcowa Księga nr. 13.08.23 Word / doc., do samodzielnego uzupełnienia treści.  Kup przez PayPal lub przelew  On-Line

Zamów księgę On-Line przelew bankowy.Przelew w zakładce zamówienie-kontakt

Wysyłam na e-maila od ręki po zaksięgowaniu wpłaty lub do 12 h.

HACCP GMP/GHP Sklep Spożywczy PrzemysłowyZakres działalności HACCP GMP/GHP Sklep Spożywczy Przemysłowy

Maszyny i urządzenia: Krajalnica do wędlin / chleba / sera, deski do krojenia noże,

Prowadzona działalność obejmuje:
– zamówienie odpowiednie ilości towaru
– ocena towaru i przyjęcie na stan sklepu
– przyjęcie towaru do magazynu
– przechowywanie towaru na półki sklepowe
– przechowywanie towaru w urządzeń chłodniczych
– przechowywanie mięsa świeżego, wędlin i serów w ladzie chłodniczej na stoisku z obsługą
plasterkowanie wędlin / serów
– krojenie / porcjowanie mięsa, za pomocą maszynki do krojenia
– przechowywanie pieczywa głęboko mrożonego
– wypiek pieczywa
– przechowywanie towarów alkoholowych
– przechowywanie towarów przemysłowych
– ekspozycja i sprzedaż towaru
– postępowanie z towarem niesprzedanym / wycofanym

Podział żywności ze względu na podatność na procesy psucia:

Żywność mrożona np.: mięsa, lody, pieczywo, mrożonki warzywne, ryby mrożone

Artykuły spożywcze nie trwałe np.: wędliny, drób i mięso pakowane i na wagę, dania gotowe, przetwory mleczne, tłuszcze, jaja w opakowaniach jednostkowych, ser żółty, twaróg, kefir, maślanka, śmietana, zsiadłe mleko, jogurty

Żywność w mniejszym stopniu podatna na zepsucie np.: ziemniaki pietruszka buraki marchew pomidory ogórki sałata cebula seler por itp. owoce np. jabłka banany, pomarańcze grapefruit, owoce sezonowe itp.-  ogólnie warzywa i owoce, garmażerka, ciasta i wyroby cukiernicze,

Artykuły spożywcze trwałe np.: mąki, kasze, artykuły suche, słodycze opakowane, słodycz bezcukrowe, napoje gumy do żucia chrupki kukurydziane, wafle ryżowe popcorn, przetwory warzywne i owocowe, konserwy, przyprawy, koncentraty spożywcze, kawa, herbata, pieczywo cukiernicze, przyprawy, konserwy mięsne, konserwy rybne, przetwory owocowe i warzywne, cukier, oleje, słodycze, groch, fasola, cukier kryształ, cukier puder, czekolady, batony, cukierki, ciastka, żelki, gumy, lizaki, preparaty i mieszanki ziołowe z całego świata, zioła sypkie, herbaty owocowe, suplementy diety oraz preparaty naturalne, miody i produkty pszczelarskie, przyprawy, sól, płatki owsiane orkiszowe itp., czekolady chrupki, cukier brzozowy, suplementy, piwo, wódki, wina itp.

Żywność poddana obróbce termicznej: wypiek na miejscu mrożonego pieczywa,

Żywność plasterkowana: wędliny, szynka, ser żółty

Dodatkowe produkty nie wymienione wyżej: sprzedaż ciast kremowych z chłodni na sklepie

Artykuły przemysłowe: AGD, artykuły dekoracyjne, sprzątanie, elektryczne i motoryzacyjne, artykuły kuchenne, pojemniki styropianowe, gazety, papierosy, chemia, garnki, karma dla zwierząt, proszki/płyny do prania, drobne urządzenia, artykuły papiernicze, kosmetyki, gazety, itp.,

Artykuły dziecięce: akcesoria i zabawki, artykuły szkolne, plecaki, piórniki, zeszyty, notesy, przybory szkolne, kosmetyki i higiena, chemia, twój zwierzak, apteczka, czasopisma, higiena i kosmetyka.

Spis treści: HACCP GMP/GHP Sklep Spożywczy Przemysłowy

Profil Sklepu. 4
Zakres działalności sklepu. 5
Opis i wyposażenie sklepu 6
Wykaz sprzedawanych artykułów 7
Zarządzenie wewnętrzne nr 1 powołanie zespołu ds. HACCP 9
Polityka Bezpieczeństwa Żywnościowego 10
GMP – Dobra Praktyka Produkcyjna 11
Instrukcja przyjęcia artykułów spożywczych 11
Arkusz oceny nie przyjętego towaru wypełni się w przypadku wystąpienia zdarzenia. 12
Lista dostawców towaru (stałe umowy) 13
Instrukcja przyjęcia towaru przemysłowego. 14
Instrukcja przechowywania artykułów spożywczych w magazynach trwałych mikrobiologicznie 14
Instrukcja przechowywania artykułów spożywczych w lodówkach i zamrażarkach, nietrwałych mikrobiologicznie 15
Instrukcja ekspozycji i sprzedaży 15
Instrukcja w sprawie przekazywania klientom informacji na temat żywności 16
Instrukcja monitorowania i przechowywania w urządzeniach chłodniczych artykułów nietrwałych mikrobiologicznie
Instrukcja wykorzystania wadliwego i niesprzedanego towaru 17
Instrukcja wycofania i zniszczenia towaru 18
Transport wewnętrzny. 19
Instrukcja higieny transportu wyrobów gotowych w zakładzie. 19
HACCP – System Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności Według Codex Alimentarius 20
Ogólny opis systemu HACCP. 20
Definicje podawane przez Codex Alimentarius 21
Autokształty z zakresu aplikacji 23
Drzewko decyzyjne Codex Alimentarius 24
Priorytet zagrożeń dla poszczególnych etapów procesu technologicznego. 25
Diagram przepływu – etapy procesów produkcyjnych. 26
Zasada 1: Określanie wszelkich zagrożeń, którym należy zapobiec. 27
Analiza zagrożeń dla poszczególnych etapów procesu technologicznego. 27
Rodzaje potencjalnych zagrożeń 28
Analiza zagrożeń i kontrola – procesów produkcyjnych 29
Analiza zagrożeń – Przyjęcie i ocena artykułów spożywczych 29
Analiza zagrożeń – Przechowywanie artykułów spożywczych w magazynach (trwałych mikrobiologicznie) 31
Analiza zagrożeń – Przechowywanie artykułów spożywczych w urządzeniach chłodniczych (nietrwałych mikrobiologicznie) 32
Analiza zagrożeń – Przechowywanie artykułów spożywczych urządzeniach chłodniczych (w zamrażarkach) 33
Analiza zagrożeń – Porcjowanie 34
Analiza zagrożeń – Sprzedaż 34
Zasada 2: Określenie Krytycznych Punktów Kontroli (CP / CCP) 35
Arkusz identyfikacji zagrożeń i kontroli CP/CCP 35
Schemat postępowania z artykułami spożywczymi wymagających przechowywania w urządzeniach chłodniczych (nietrwałych mikrobiologicznie) 36
Schemat postępowania z artykułami spożywczymi – zamrożonymi 37
Schemat postępowania z artykułami spożywczymi niewymagających przechowywania w urządzeniach chłodniczych
Schemat procesu technologicznego – plasterkowanie, mielenie maszynowe. 39
Zasada 3: Ustalenie granicznych wartości limitów w CCP 40
Ustalenie wymagań, monitorowanie i działania korygujące CP1 – przyjęcie artykułów spożywczych 40
Ustalenie wymagań, monitorowanie i działania korygujące CCP1 – przechowywanie artykułów spożywczych. 41
Zasada 4: Ustanowienie i wprowadzenie skutecznych procedur monitorowania CP1 i CCP1 42
Instrukcja monitorowania CP1 (przyjęcie towaru). 42
Instrukcja monitorowania CCP1 (magazynowania towaru, nietrwałego mikrobiologicznie). 43
Karta Kontroli w CCP1 przechowywanie w urządzeniach chłodniczych. 44
Zasada 5: Ustanowienie działań naprawczych, na wypadek pojawienia się odchyleń w CP i CCP 45
Arkusz zagrożeń, przyczyn, kontroli oraz zapobieganie – Przyjęcie artykułów spożywczych / towarów. 45
Arkusz zagrożeń, przyczyn, oraz zapobieganie – Magazynowanie / przechowywania w urządzeniach chłodniczych. 45
Instrukcja działań korygujących i zapobiegawczych. 46
Instrukcja zapewnienie odpowiedniej temperatury w CCP1 47
Karta kontroli dezynfekcji CCP1 48
Zasada 6: Ustalenie sposobu weryfikacji w celu sprawdzenia, czy zasady 1 – 5 działają skutecznie 49
Instrukcja weryfikacji systemu HACCP 49
Instrukcja przeprowadzenia audytu wewnętrznego. 50
Plan audytów wewnętrznego i przeglądów 51
Powołanie audytora 52
Protokół z audytu wewnętrznego systemu HACCP 53
Zasada 7: Opracowanie w celu wykazania skutecznego stosowania środków wyszczególnionych w zasadzie 1 – 6 54
Opracowanie i prowadzenie dokumentacji. 54
GHP – Dobra Praktyka Higieniczna 55
Opis, lokalizacja i otoczenie zakładu 55
Instrukcja higieny procesów w sklepie. 56
Instrukcja kontroli wewnętrznej zakładu 57
Instrukcja przyjęcia urzędowej kontroli osób wizytujących zakładu. 58
Maszyny i urządzenia 59
Wymagania dotyczące maszyn i urządzeń z uwzględnieniem aspektów higienicznych 60
Instrukcja obsługi urządzeń chłodniczych 61
Użytkowanie urządzenia: 61
Instrukcja przy obsłudze maszyny tnąco – rozdrabniającej. 62
Procesy mycia w dezynfekcji Sklepu 63
Magazynowanie preparatów. 63
Mycie i dezynfekcja 64
Instrukcja utrzymania higieny i czystości sklepu. 65
Instrukcja mycia i dezynfekcji urządzeń oraz sprzętu drobnego. 66
Instrukcja mycia i dezynfekcji pomieszczeń 67
Instrukcja mycia zaplecza socjalno – sanitarnego. 68
Instrukcja mycia i dezynfekcji sali sprzedaży 69
Instrukcja mycia i dezynfekcji magazynów środków spożywczych 70
Instrukcja mycia i dezynfekcji krajalnicy 71
Instrukcja obsługi urządzeń chłodniczych, szaf chłodniczych 72
Karta mycia i dezynfekcji urządzeń i stref. 73
Dzienny raport z przeprowadzonych zabiegów mycia i dezynfekcji WC 74
Zaopatrzenie w wodę 75
Instrukcja zaopatrzenia zakładu w wodę. 75
Karta kontroli badań wody. 75
Odpady spożywcze 76
Instrukcja odpady spożywcze, ochrona przed szkodnikami 76
Zabezpieczenie i monitoring szkodników 77
Instrukcja postępowania przy ochronie przed szkodnikami 77
Higiena personelu 78
Instrukcja higieny osobistej pracowników 79
Instrukcja higieny na stanowisku pracy w zakładzie 80
Instrukcja higienicznego korzystania z WC 81
Instrukcja mycie i dezynfekcja rąk 82
Karta, lista pracowników z wykazem badań sanitarno-epidemiologicznych 83
Szkolenie personelu 84
Instrukcja szkolenia personelu 84
Karta lista pracowników przeszkolonych z zasad GMP / GHP / HACCP 85
Procedura mycia i dezynfekcji sklepu. 86
Procedura kontroli warunków magazynowania. 89
Procedura wycofanie artykułów spożywczych 90

Dokumentacja zawiera wszystko, co wymaga Sanepid: Księgę HACCP według Codex Alimentarius + GMP/GHP (Dobra Praktyka Produkcyjna, Dobra Praktyka Higieniczna) + Mycie i Dezynfekcję Zakładu + Ochronę przed szkodnikami (gryzoniami owadami)

Każdy zakład jest indywidualny i specyficzny. Dlatego nie polecam kupować gotowych wzorców w formie pdf.

Prawidłowo opracowana dokumentacja musi odzwierciedlać rzeczywistość, dlatego moją dokumentację po zamówieniu otrzymasz w formie Word, aby samemu dostosować do swoich potrzeb w zakładzie.

W dokumentacji należy wpisać: nazwę i adres zakładu, NIP, Regon, kto jest właścicielem.

Należy obejrzeć plik wideo MP4 Uzupełnienie dokumentacji po zakupie umieszczony na mojej stronie.

Wysyłam na e-maila od ręki po zaksięgowaniu wpłaty lub do 12 h.

Wprowadzono innowacyjne rozwiązania tak, aby osoba odpowiedzialna za prowadzenie dokumentacji miała jak najmniej pracy (ma 1 punkt krytyczny CCP1)

Dokumentacja ta była kontrolowana przez SANEPID i była bardzo dobrze oceniana, a nawet polecana dla innych.

Więcej na stronie haccp-dokumenty.pl

Zobacz wszystkie → Recenzje wystawione do zakupionej dokumentacji.

……………………………………………………………….

HACCP Sklep Spożywczy Przemysłowy

Rated 5 out of 5
05/05/2022

Miła i profesjonalna obsługa. Dokumentacja kompletna i przejrzysta. Polecam

Avatar for Dorota
Dorota

HACCP dla sklepu rybnego

Rated 5 out of 5
15/09/2021

Wszystko zgodnie z opisem polecam

Avatar for mateusz
mateusz

……………………………………………………………….

Opinie wystawione przez osoby, które zamówiły i otrzymały dokumentację.

5
Rated 5 out of 5
5 out of 5 stars (based on 14 reviews)
5 gwiazdek100%
4 gwiazdki0%
3 gwiazdki0%
2 gwiazdki0%
1 gwiazdka0%

……………………………………………………………….

Wystaw własną opinię.

Twoja recenzja