Przejdź do treści

HACCP Restauracja z Cateringiem

HACCP Restauracja z Cateringiem
HACCP Restauracja z Cateringiem

HACCP Restauracja z Cateringiem

5,0
5,0 out of 5 stars (based on 72 reviews)
5 star100%
4 star0%
3 star0%
2 star0%
1 star0%

Tutaj znajduje się profesjonalna, pełna dokumentacja dla restauracji z cateringiem, opracowana pod wymogi Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

Zakres zadań wykonywanych w zakładzie to:

  • Obsługa w systemie tradycyjnym / kelner
  • Konsumpcja dań odbywa się na miejscu
  • Sprzedaż dań na wynos, w opakowaniach jednorazowych z odbiorem osobistym w restauracji
  • Dostawa potraw do odbiorcy indywidualnego
  • Catering potraw do szkół, przedszkoli, zakładów

Przykładowe MENU dla Restauracji z Cateringiem

    1. Grupa – Potrawy przygotowywane od surowca:
      • Zupy wywary sosy: sosy pomidorowe, sosy śmietanowe, wywary warzywne i drobiowe, zupy jarzynowe, zupy kremy

    Krótki opis swojej produkcji: przygotowujemy głównie sosy na bazie pomidorów i oliwy i wody w procesie emulgacji, sosy śmietanowe na bazie śmietanki 30 lub 36% na wywarze warzywnym, sosów nie zabielamy i nie zagęszczamy mąką i śmietaną. Zupy jarzynowe, krótko gotowane z dodatkiem przypraw i oliwy z oliwek. Jarzyny podstawowe całoroczne, korzenne + warzywa sezonowe. Zupy kremy są to ugotowane i zblendowane warzywa z dodatkiem oliwy z oliwek. Wywary robimy na bazie mięs i szkieletów drobiowych lub warzywnych. Wszystkie zupy, wywary i sosy są przegotowywane do temperatury wrzenia.

    • Potrawy mięsne: wieprzowina, wołowina, drób. Mięsa są dostarczane od producenta już poporcjowane i zapakowane hermetycznie w worki  typu vacuum. Trafiają do chłodziarek w kuchni.

    Krótki opis swojej produkcji:

    Z mięs przygotowujemy potrawy kuchni polskiej i świata (głównie kuchni azjatyckiej). Są to gulasze, mięsa pieczone w piecu, rolady, mięsa nadziewane warzywami lub owocami. Nie stosujemy panierek i nie smażymy mięs na tłuszczu. Mięsa podczas obróbki cieplnej są przygotowywane w piecu konwekcyjno-parowym w temperaturze 160C˚-220 0C do temperatury wewnętrznej minimum 77 0C. Po upieczeniu mięsa są schładzane w schładzarce i dodatkowo porcjowane według potrzebnych gramatur po czym trafiają do odpowiednich pojemników.

    Mięsa obrabiane metoda sous-vide są porcjowane i pakowane hermetycznie w pakowarce próżniowej. Są gotowane w urządzeniu o odpowiednich temperaturach.

    • Potrawy rybne: tylko ryby w całości lub filety pieczone w piecu świeże lub mrożone.

    Krótki opis swojej produkcji: dostaw ryb w hermetycznych opakowaniach od producenta trafia do odpowiedniej chłodziarki. Ryby SA rozpakowywane i płukane w odpowiedniej umywalce. Ryby smarujemy oliwą z oliwek, przyprawiamy i pieczemy w piecu konwekcyjno-parowym do temperatury wewnętrznej 75 0C

    • Potrawy mieszane: Zestawy obiadowe i sałatkowe

    Krótki opis swojej produkcji: Dania obiadowe z połączenia potraw mięsnych, rybnych, kasz, makaronów, ryży i warzyw. Tworzymy ok 1000 różnych dań rocznie z połączń przygotowanego wcześniej menu przez dietetyka i szefa kuchni. Sałatki tworzymy ze Świerzych warzyw, sałat, owoców, pieczonych mięs lub serów twardych i miękkich. Wszystkie dania mieszane są schłodzone do temperatury ok. 4 0C i  pakowane w pojemniki hermetyczne.

    • Potrawy bezmięsne; codziennie tworzymy szereg różnych dań bez mięsa na bazie warzyw, owoców, kasz, ryży, makaronów, ziół i oliwy z oliwek.

    Krótki opis swojej produkcji: Kasze, ryże i makarony gotujemy do miękkości, z dodatkiem warzyw i ziół tworzą wegetariańskie dania. Robimy też, kotlety, pulpety, burgery na bazie kasz i warzyw, przede wszystkim buraka. Dodatkiem są maki pełnoziarnistej lub bezglutenowej.

    Zimne potrawy garmażeryjne; pasztety

    Krótki opis swojej produkcji: pasztet powstaje z wyselekcjonowanych mięs z dodatkiem wątróbek drobiowych, jajek, panierki z ciecierzycy. Mięsa gotujemy i podroby gotujemy, mielimy, dodajemy jaja, pieczemy w piecu. Temperatura 180 0C, czas jest uzależniony od formy.

    • Surówki, warzywa owoce: Surówki z surowych kapust, jabłek, sok z cytryny, oliwa

    Krótki opis swojej produkcji: Szatkujemy na szatkownicy, warzywa, owoce. Mieszamy według przepisu. Schładzamy do 4 C ˚ po czym trafiają do pudełek.

    • Desery, ciasta, pieczywo: Pieczemy ciasta drożdżowe, marchewkowe, bananowe, fasolowe.

    Krótki opis swojej produkcji: Cista pieczemy według tradycyjnych przepisów ściśle określonych gramatur dla zachowania odpowiedniej kaloryczności. Bez chemii, spulchniaczy itp. Ciasta są pieczone w piecu konwekcyjnym i piekarniku elektrycznym w temperaturach 180-200 0C

    • Napoje, soki z owoców; wyciskamy soki z owoców i warzyw w wyciskarce wolnoobrotowej lub w sokowirówce. Soki są pełnowartościowe, nierozcieńczane.

    Krótki opis swojej produkcji: Obieramy i myjemy odpowiednie owoce i warzywa. Kroimy i wyciskamy w wyciskarce, po czym przelewamy do butelek PET zakręcanych hermetycznie.

    1. Grupa – Potrawy przygotowywane z półproduktów:
      • Potrawy mięsne: Gotowe wędliny wysokiej jakości przygotowane co najmniej ze 110g surowca na 100g produktu, wędzony drób – tylko filet z kurczaka i indyka.

    Krótki opis swojej produkcji: Mięsa porcjujemy według gramatur podanych przez dietetyka i dokładamy do wcześniej przygotowanych pudełek z innymi produktami. Tworzy to w całości odpowiednie danie. Wszystkie produkty są przygotowywane schłodzone w temperaturze ok 4-8 0C

    • Potrawy rybne: ryby wędzone

    Krótki opis swojej produkcji: : Ryby porcjujemy według gramatur podanych przez dietetyka i dokładamy do wcześniej przygotowanych pudełek z innymi produktami. Tworzy to w całości odpowiednie danie. Wszystkie produkty są przygotowywane schłodzone w temperaturze ok 4-8 0C

    • Potrawy mieszane: Tak jak wyżej, sałatki z produktami wędzonymi i wędlinami

    Krótki opis swojej produkcji: produkty są schłodzone, jak najszybciej pakowane i z powrotem już jako całe danie trafiają do chłodni i później do klienta.

    • Desery, ciasta, pieczywo: pieczywo do odpiekania, bułki , bagietki

    Krótki opis swojej produkcji: kupujemy mrożone bułki i bagietki które później przygotowujemy i odpiekamy według zaleceń przepisów producenta.

    1. Grupa – Potrawy gotowe:
      • Zupy wywary sosy: sos chili

    Krótki opis swojej produkcji: stosujemy gotowy sos słodko-kwaśny chili. Dodajemy do potrwa do obróbki cieplnej lub zimnej.

    • Potrawy rybne: paluszki rybne – surimi

    Krótki opis swojej produkcji: surimi służą jako dodatek do sałatek

    1. Grupa Inne – Dodatkowe potrawy niewymienione wyżej

    INNE) Ze względu na specyfikę zakładu i profil jego produkcji gdzie codziennie przygotowujemy inne dania z kuchni całego świata. Ciężko jest sprecyzować konkretne dania i przepisy ich przygotowania 

Zamów komplet dokumentacji HACCP Restauracja z Cateringiem – wysyłając przelew ze swojego banku, wpisz:

Kwota: 410 zł 
Tytuł przelewu: Za prawa autorskie do Księgi HACCP GMP/GHP nr 22.28.02
1. Odbiorca: Alicja B. adres: 72-100 Goleniów  
2. Wyślij przelew standardowy / ekspresowy na nr konta: 36 1020 4812 0000 0302 0218 5171
   2.1 Lub wyślij na nr. telefonu 690 664 002 (sieć Orange) 
3. Wyślij e-maila na haccp.dokumenty@wp.pl co kupione z potwierdzeniem przelewu.
4. Dokumentację wysyłam na e-maila zwrotnego.

Dokumentacja zawiera: Księgę HACCP według Codex Alimentarius + GMP/GHP (Dobra Praktyka Produkcyjna, Dobra Praktyka Higieniczna) + Mycie i Dezynfekcję Zakładu + Ochronę przed szkodnikami (gryzoniami owadami).

Moją dokumentację po zamówieniu, otrzymają Państwo w formie Word /doc, aby samemu dostosować do swoich potrzeb. 

Dokumentację HACCP GMP/GHP kupuje się raz na kilka lat. Największy błąd jaki może popełnić Właściciel Zakładu, to kupić gotową w formie pdf. W takiej dokumentacji nic nie można zmienić ani do niej dodać. Gdy Sanepid nakazuje dokonanie zmian, okazuje się, że nie ma takiej możliwości a jedyne rozwiązanie to kupno nowej dokumentacji. 

Każdy zakład jest indywidualny i specyficzny. Dlatego nie polecam kupować gotowych wzorców w formie pdf. Prawidłowo opracowana dokumentacja musi odzwierciedlać rzeczywistość.

W dokumentacji zaznaczyłem na czerwono treść, na którą należy w szczególności zwrócić uwagę.

Zobacz → Spis treści HACCP GMP/ GHP
Zobacz wszystkie → Recenzje wystawione po zakupie dokumentacji.
Powrót do strony głównej → HACCP GMP GHP Wzór gotowiec Moja Oferta
Więcej podobnych dokumentacji na stronie → haccp-dokumenty.pl

There are no reviews yet. Be the first one to write one.


Wystaw własną opinię o dokumentacji.

HACCP Restauracja z Cateringiem