Przejdź do treści

Alergeny dla Stołówki Szkolnej / Cena 200 zł. 

Alergeny dla Stołówki Szkolnej

5,0
5,0 out of 5 stars (based on 78 reviews)
5 star100%
4 star0%
3 star0%
2 star0%
1 star0%

Tutaj znajduje się profesjonalny, obszerny wykaz alergenów do potraw w menu stołówki szkolnej, opracowany pod wymogi Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

Zgodnie z obowiązującym Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) NR 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…), jesteśmy zobowiązani dołączyć do naszego menu listę alergenów.

Alergeny przygotowane do potraw występujących w MENU Stołówki Szkolnej + Tablica z Alergenami

Potrawy przygotowywane zaczynając od surowca i obróbki wstępnej dzieląc na grupy

Alergeny dla Stołówki Szkolnej

  1. Zupy, wywary, sosy:
    • pomidorowa (wywar z kości, warzywa, makaron, ryż, koncentrat pomidorowy, śmietana, sól, pieprz)
    • rosół (wywar z kury, warzywa, sól, pieprz, makaron)
    • ogórkowa (wywar z mięsa, włoszczyzna, ziemniaki, sól, pieprz, ogórki, mąka, śmietana, listek, ziele)
    • kapuśniak (wywar mięsny, ziemniaki, włoszczyzna, kapusta kiszona, listek, sól, pieprz, mąka, smalec)
    • grochowa (wywar mięsny, ziemniaki, groch, włoszczyzna, majeranek, smalec, mąka, sól, pieprz)
    • fasolowa (wywar mięsny, ziemniaki, fasola, włoszczyzna, sól, pieprz, listek, ziele, majeranek, smalec, mąka)
    • żurek z kiełbasą (wywar mięsny, ziemniaki, włoszczyzna, czosnek, sól, pieprz, listek, ziele, kiełbasa, śmietana, majeranek, żur)
    • barszcz ukraiński (wywar mięsny, ziemniaki, buraki, włoszczyzna, czosnek, sól, pieprz, listek, ziele, mąka, śmietana, ocet, cukier, fasola biała)
    • pieczarkowa (wywar mięsny, ziemniaki, pieczarki, włoszczyzna, mąka, śmietana, sól, pieprz)
    • flaki (wywar mięsny, flaki wołowe mrożone, włoszczyzna, papryka słodka, papryka ostra, majeranek, gałka muszkatołowa, majeranek, mąka, masło, sól, pieprz)
    • barszcz czerwony z jajkiem (wywar mięsny, buraki, listek, ziele, sól, pieprz, mąka, śmietana, ocet, cukier, jajka, smalec
    • krupnik(wywar mięsny, kasza jęczmienna, włoszczyzna, ziele, listek, sól, pieprz, ziemniaki)
    • szczawiowa (wywar mięsny, ziemniaki, szczaw ze słoika, sól, pieprz, jajka, śmietana, mąka)
    • zacierkowa (wywar mięsny, ziemniaki, włoszczyzna, zacierki z torebki, listek, ziele, sól, pieprz, smalec
    • jarzynowa (wywar mięsny, ziemniaki, włoszczyzna, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, śmietana)
    • grzybowa (grzyby suszone, ziemniaki, sól, pieprz, warzywa, smalec, mąka, listek, ziele, masło)
    • kalafiorowa (kalafior, masło, warzywa, sól, pieprz, listek, ziele, mąka, śmietana)
  2. Potrawy mięsne: 
    • dewolaj (mięso drobiowe, pieczarki, ser żółty, masło, sól, pieprz, jajka, mąka, bułka tarta, płatki kukurydziane, olej)
    • kotlet drobiowy (mięso drobiowe, sól, pieprz, bułka tarta, płatki kukurydziane, jajka, mąka, olej)
    • kotlet schabowy (mięso schab, sól, pieprz, jajka, olej, bułka tarta, płatki kukurydziane)
    • żeberka duszone (mięso wieprzowe, włoszczyzna, listek, ziele, sól, pieprz, warzywa, smalec)
    • kotlet mielony (mięso wieprzowe, sól, pieprz, cebula, jajka, bułka tarta smalec)
    • gulasz wieprzowy (mięso wieprzowe, sól, pieprz ,listek, ziele, mąka, warzywa, smalec)
    • pulpety drobiowo, wieprzowe (mięso drobiowe, mięso wieprzowe, sól, pieprz, jajka, bułka świeża, cebula, listek, ziele, mąka, smalec, sos ciemny pieczeniowy)
    • bitki wieprzowe w sosie chrzanowym (mięso wieprzowe, cebula, listek, ziele, sól, pieprz, mąka, chrzan ze słoika, śmietana)
    • gulasz z żołądków drobiowych (żołądki, cebula, listek, ziele, sól, pieprz, majeranek, smalec, mąka, sos ciemny pieczeniowy)
    • bigos ( mięso wołowe i wieprzowe, kapusta kwaszona, listek, ziele, sól, pieprz, cukier, majeranek, cebula, smalec, mąka)
    • udko pieczone (mięso drobiowe, sól, pieprz, majeranek, papryka ostra, łagodna, smalec)
    • karkówka pieczona (mięso wieprzowe, sól, pieprz, papryka słodka, cebula, listek, ziele, olej)
    • wątróbka (wątróbka wieprzowa, drobiowa, smalec, cebula, mąka, sól, pieprz)
    • gołąbki (mięso wieprzowe, kapusta biała, sól, pieprz, jajka, koncentrat pomidorowy, mąka, smalec)
    • ozorki (ozór wieprzowy bądź wołowy, sól ,pieprz, listek, ziele, chrzan ze słoika, mąka, śmietana)
    • kiełbasa z cebula(cebula, kiełbasa, sól, pieprz, smalec)
  3. Potrawy rybne:
    • ryba smażona dorsz (ryba mrożona dorsz, sól, pieprz, jajka, mąka, olej, bułka tarta)
    • kotlety z  ryby (ryba sola mrożona bądź dorsz mrożony, sól, pieprz, warzywa, jajka, bułka świeża, bułka tarta, olej)
  4. Potrawy mieszane:
    • placek cygański (ziemniaki, cebula, pieprz, sól, mąka, olej, mięso wieprzowe, drobiowe, listek, ziele, papryka ostra, łagodna, warzywa, smalec)
    • spaghetti bolognese (makaron, mięso wieprzowe, wołowe, sól, pieprz, listek, ziele, warzywa, olej, pomidory z puszki, mąka)
    • fasola po bretońsku (mieszanka wędlina, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, mąka, smalec, majeranek)
    • łazanki z kapusty mieszanej (mięso mieszane, kapusta kwaszona, kapusta biała, makaron, sól, pieprz, olej)
    • strogonow (mieszane mięso, sól, pieprz, warzywa, mąka, smalec, pieczarki, wywar mięsny, papryka ostra, słodka, listek, ziele)
    • pyzy z mieszanym mięsem (ziemniaki, mąka ziemniaczana, sól, mięso mieszane, warzywa)
    • pierogi z mięsem (mąka, jajka, masło, mleko, sól, mięso mieszane, warzywa, pieprz)
  5. Zimne potrawy garmażeryjne
    • ryba po grecku (ryba dorsz mrożony, sól, pieprz, smalec, włoszczyzna, koncentrat pomidorowy, cytryna, cukier, smalec, bułka tarta)
    • nóżki w galarecie (nóżki wieprzowe, sól, pieprz, listek, ziele, cebula, warzywa)
    • schab w galarecie (mięso schab, wywar, warzywa, sól, pieprz, listek, ziele, żelatyna)
    • smalec ze skwarkami (słonina, warzywa, pieprz, sól, majeranek, papryka słodka, zioła prowansalskie)
  6. Potrawy bezmięsne
    • pierogi z serem białym (mąka, mleko, ser biały, masło, jajka, sól, cukier waniliowy, cukier biały, śmietana bądź jogurt naturalny)
    • kluski śląskie (ziemniaki, mąka, mąka ziemniaczana, sól, jajka)
    • kluski leniwe (ser biały, mąka, sól, masło, cukier, bułka tarta)
    • naleśnik z serem(ser biały, cukier waniliowy, cukier biały, mąka, jajka, mleko, sól, olej)
    • pierogi z kapusta i grzybami(mąka, jajka, mleko, masło, sól, kapusta kiszona, warzywa, pieprz, olej, grzyby suszone bądź pieczarki)
    • pierogi z owocami (mąka, sól, jajka, mleko, masło, owoce sezonowe bądź mrożone)
    • krokiety z pieczarkami i serem żółtym(jajka, mąka, mleko, sól, olej, pieczarki, ser żółty, pieprz)
    • placki ziemniaczane ze śmietaną(ziemniaki, cebula, sól, pieprz, mąka, olej, jajka, śmietana)
    • kopytka ziemniaczane (ziemniaki, mąka, mąka ziemniaczana, jajka, sól)
    • knedle z owocami (ziemniaki, mąka, mąka ziemniaczana, jajka, sól, owoc mrożony bądź świeży)
    • kapusta zasmażana (kapusta młoda, smalec, sól, cukier, ocet, szczypior, koper, pomidory, mąka)
    • kasza gryczana
    • kasza jęczmienna
    • ryż Alergeny dla Stołówki Szkolnej
    • ziemniaki
    • ziemniaki pieczone
    • makaron
  7. Surówki, warzywa owoce
    • surówka z cebuli i ogórka kiszonego (ogórek kiszony, cebula, olej, cukier)
    • surówka z kapusty kiszonej (kapusta kiszona, sól, pieprz, cukier, cebula)
    • surówka z kapusty czerwonej (kapusta czerwona, sól, cukier, cebula, olej, ocet)
    • surówka z kapusty białej (kapusta biała, sól, cukier, kwasek cytrynowy, olej, majonez)
    • surówka z marchwi i selera (marchew, seler, olej, majonez, cukier, kwasek cytrynowy)
    • buraki zasmażane (buraki, sól, cukier, ocet, mąka, smalec)
    • ogórek zielony ze śmietaną bądź jogurtem naturalnym(ogórek zielony, sól, pieprz, śmietana bądź jogurt naturalny, cukier, kwasek cytrynowy)
    • sałata zielona ze śmietaną bądź jogurtem naturalny,(sałata, sól, pieprz, śmietana bądź jogurt naturalny, cukier, kwasek cytrynowy)
    • sałatka z kapusty pekińskiej (kapusta pekińska, sól, cukier, ocet, majonez)
    • marchew z groszkiem (marchew, groszek konserwowy z puszki, masło, mąka, sól)
    • sałatka z marchwi i chrzanu (marchew, cukier, chrzan ze słoika, kwasek cytrynowy)
    • sałatka z pora, papryki, jabłka (jabłko, por, papryka, kwasek cytrynowy, olej, cukier, sól)
    • sałatka buraczana (buraki, cebula, jabłko, sól, cukier, ocet, olej)
    • fasola szparagowa (bułka tarta, masło, fasola, sól)
    • kalafior (sól, masło, bułka tarta, kalafior)
    • brokuł (sól, masło, bułka tarta, brokuł)
    • brukselka (sól, masło, bułka tarta, brukselka)
    • owoce (jabłko, banan, mandarynka, pomarańcza, kiwi, winogrono, czereśnia, śliwka, nektarynka, brzoskwini, wiśnia, malina, jagoda, borówka, cytryna, gruszka,
    • warzywa (ziemniaki, burak, kapusta biała, marchew, pietruszka, koper, seler, por, szczypior, natka, ogórek zielony, pomidor, sałata, mięta, kapusta włoska, kapusta pekińska, kalafior, papryka, rzodkiewka, fasola szparagowa, brukselka, sałata lodowa, sałata maślana
  8. Kompoty, napoje, soki z owoców
    • kompot z owoców świeżych(woda, owoc, cukier, kwasek cytrynowy)
    • kompot z owoców mrożonych(woda, owoc mrożony, cukier)
    • woda z sokiem owocowym(woda, sok owocowy z butelki,)
    • napoje gazowane
    • napoje niegazowane
    • soki
    • woda
    • kawa rozpuszczalna
    • kawa sypana
    • kawa z mlekiem
    • cappuccino
    • herbata z cytryna
    • herbata Alergeny dla Stołówki Szkolnej

Potrawy przygotowywane z półproduktów

  1. Desery, ciasta, pieczywo:
    • chleb biały krojony, ciemny
    • bułka krojona
    • bułka kajzerka
  2. Dodatkowe potrawy niewymienione wyżej
    • napoje gazowane
    • napoje niegazowane
    • kawa rozpuszczalna
    • kawa sypana
    • cappucino
    • soki
    • herbata czarna

Zamów Alergeny dla Stołówki Szkolnej – wysyłając przelew ze swojego banku, wpisz: 

Kwota: 200 zł 
Tytuł przelewu: Za prawa autorskie do Alergeny dla Stołówki Szkolnej nr 01.28.08 
1. Odbiorca: Alicja B. adres: 70-843 Szczecin 
2. Wyślij przelew standardowy / ekspresowy na nr konta: 36 1020 4812 0000 0302 0218 5171
   2.1 Lub wyślij na nr. telefonu 690 664 002 (sieć Orange) 
3. Wyślij e-maila na haccp.dokumenty@wp.pl co kupione z potwierdzeniem przelewu.
4. Dokumentację wysyłam na e-maila zwrotnego.

Moją dokumentację po zamówieniu, otrzymają Państwo w formie Word /doc, aby samemu dostosować do swoich potrzeb.

W pierwszej kolejności należy zapisać plik na komputerze i utworzyć z niego wersję nr 2.

Teraz pracujemy na wersji nr 2, wszystko przeczytać i zweryfikować ewentualnie, jeśli są jakieś uwagi proszę poprawić. Prawidłowo opracowana dokumentacja musi odzwierciedlać rzeczywistość.

Dokumentację kupuje się raz na kilka lat. Największy błąd jaki może popełnić Właściciel Zakładu, to kupić gotową w formie pdf. W takiej dokumentacji nic nie można zmienić ani do niej dodać. Gdy Sanepid nakazuje dokonanie zmian, okazuje się, że nie ma takiej możliwości a jedyne rozwiązanie to kupno nowej dokumentacji. 

Zobacz → Spis treści HACCP GMP/ GHP
Zobacz wszystkie → Recenzje wystawione po zakupie dokumentacji.
Powrót do strony głównej → HACCP GMP GHP Wzór gotowiec Moja Oferta
Więcej podobnych dokumentacji na stronie → haccp-dokumenty.pl

Oczywiście! Oto artykuł blogowy cluster’owy pod tytułem:

„Alergeny dla Stołówki Szkolnej – co to jest? – dla początkujących”


🍽️ Alergeny dla Stołówki Szkolnej – co to jest? – dla początkujących

📜 Alergeny w stołówkach szkolnych – obowiązek, który dba o zdrowie uczniów

Stołówki szkolne pełnią kluczową rolę w zapewnieniu dzieciom i młodzieży odpowiedniego wyżywienia. To w nich dzieci spędzają część dnia, spożywając posiłki, które muszą być nie tylko smaczne, ale przede wszystkim bezpieczne. Właśnie dlatego temat alergenów w stołówkach szkolnych stał się niezwykle istotny. Zgodnie z obowiązującymi przepisami, każda szkoła i placówka edukacyjna ma obowiązek informować o alergenach obecnych w posiłkach. Alergie pokarmowe to coraz powszechniejszy problem, z którym boryka się coraz większa liczba dzieci. Właściwe oznaczanie alergenów to nie tylko wymóg prawny, ale również sposób na zadbanie o zdrowie i komfort uczniów.

W tym artykule wyjaśnimy, jak prawidłowo informować o alergenach w menu stołówki, jakie alergeny należy oznaczać i dlaczego to takie ważne.


📜 Jakie alergeny musisz oznaczać w menu stołówki szkolnej?

Zgodnie z przepisami Unii Europejskiej (Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011), każda placówka oferująca jedzenie, w tym stołówka szkolna, musi informować o obecności 14 głównych alergenów, które mogą występować w posiłkach. Jest to obowiązek, który ma na celu zapobieganie reakcjom alergicznym i zapewnienie uczniom bezpieczeństwa podczas spożywania posiłków.

Lista 14 obowiązkowych alergenów:

  1. 🥖 Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień)
  2. 🦐 Skorupiaki (krewetki, homary, kraby)
  3. 🥚 Jaja
  4. 🐟 Ryby
  5. 🌰 Orzechy (laskowe, migdały, orzechy włoskie)
  6. 🥜 Orzeszki ziemne
  7. 🌱 Soja
  8. 🧀 Mleko
  9. 🌿 Seler
  10. 🍯 Musztarda
  11. 🌱 Sezam
  12. Dwutlenek siarki i siarczany
  13. 🌾 Lupina
  14. 🧅 Zielona cebulka (por, cebula, czosnek)

🍴 Jakie alergeny mogą występować w daniach serwowanych w stołówkach szkolnych?

W stołówkach szkolnych najczęściej serwowane potrawy to dania obiadowe, sałatki, zupy i desery. Warto zwrócić uwagę na składniki, które mogą stanowić ryzyko dla dzieci z alergiami pokarmowymi.

Potencjalne alergeny w daniach stołówki:

SkładnikMożliwe alergeny
Zupa pomidorowaGluten (1), Mleko (8), Jaja (3)
Kotlety mieloneGluten (1), Mleko (8), Jaja (3)
Pierogi ruskieGluten (1), Mleko (8), Jaja (3)
Sałatka greckaMleko (8) – feta
Gulasz mięsnySoja (7), Mleko (8)
Ciasto czekoladoweGluten (1), Mleko (8), Jaja (3)
Placki ziemniaczaneGluten (1), Jaja (3)

📝 Jak oznaczać alergeny w menu stołówki szkolnej?

Oznaczenie alergenów w menu stołówki to kluczowy element, który pozwala rodzicom i uczniom z alergiami podejmować świadome decyzje o wyborze posiłków. Istnieje kilka sposobów oznaczania alergenów, które są zgodne z przepisami i łatwe do wdrożenia w placówkach edukacyjnych.

✅ 1. Numery alergenów

Jednym z najprostszych sposobów oznaczania alergenów jest przypisanie numerów alergenów zgodnie z listą 14 alergenów. Przy każdej potrawie w menu należy dodać numery odpowiadające alergenom, które mogą występować w danej potrawie. Do menu warto dodać legendę z wyjaśnieniem numerów.

✅ 2. Opis słowny

Jeśli stołówka ma krótkie menu lub serwuje potrawy dnia, można zastosować opis słowny. W tym przypadku przy każdej potrawie należy wymienić alergeny, które w niej występują.

✅ 3. Piktogramy

Piktogramy, czyli proste ikony, mogą być świetnym rozwiązaniem w przypadku dzieci, które mają trudności z czytaniem lub obcokrajowców. Ikony przedstawiające mleko, orzeszki, gluten czy jajka będą intuicyjne i łatwe do zrozumienia.


🧑‍🍳 Jak wyszkolić personel stołówki szkolnej w zakresie alergenów?

Bez względu na to, jak dokładnie oznaczone będą alergeny w menu, kluczowe jest, aby personel stołówki był odpowiednio przeszkolony w zakresie alergii pokarmowych. To właśnie pracownicy kuchni i obsługi muszą znać odpowiedzi na pytania dzieci i rodziców oraz wiedzieć, jak reagować w razie potrzeby.

Co warto zrobić?

  • Szkolenie HACCP – personel stołówki powinien uczestniczyć w regularnych szkoleniach dotyczących alergenów i higieny.
  • Rejestr alergenów – prowadzenie dokumentacji zawierającej pełną listę alergenów dla każdej potrawy to obowiązek, który pozwala na szybkie identyfikowanie ryzykownych składników.
  • Procedura obsługi dzieci z alergiami – należy stworzyć jasne procedury, jak postępować, jeśli dziecko zgłosi alergię lub nietolerancję pokarmową.

⚠️ Konsekwencje braku informacji o alergenach

Zignorowanie obowiązku oznaczania alergenów w stołówce szkolnej może prowadzić do poważnych konsekwencji:

  • Mandat od Sanepidu – brak odpowiednich oznaczeń grozi wysokimi karami finansowymi.
  • Odpowiedzialność cywilna i karna – w przypadku reakcji alergicznych u ucznia, szkoła może ponieść odpowiedzialność za niewłaściwe oznaczenie alergenów.
  • Utrata zaufania rodziców i uczniów – brak oznaczeń alergenów może skutkować negatywnymi opiniami o stołówce i brakiem zaufania rodziców.

🧠 Podsumowanie: Alergeny w stołówkach szkolnych – obowiązek, który buduje zaufanie

Oznaczenie alergenów w stołówkach szkolnych to nie tylko obowiązek prawny, ale również kluczowy element dbania o zdrowie i bezpieczeństwo uczniów. Dzięki jasnym oznaczeniom, odpowiednim szkoleniom personelu i przestrzeganiu procedur, możesz stworzyć bezpieczne i odpowiedzialne środowisko dla dzieci z alergiami pokarmowymi.


📌 Szukasz pomocy?

Jeśli masz pytania lub potrzebujesz pomocy przy wdrażaniu systemu oznaczania alergenów w menu stołówki szkolnej, skontaktuj się z nami! Chętnie pomogę Ci przygotować odpowiednią dokumentację i dostosować menu do wymogów prawnych.


🔗 Przydatne źródła:

1. Rozporządzenie UE 1169/2011 – Informacje o alergenach w żywności

  • Przepisy Unii Europejskiej dotyczące oznakowania alergenów w żywności. Określają obowiązki dla przedsiębiorców gastronomicznych w zakresie informowania klientów o alergenach.

2. Ministerstwo Zdrowia – Alergeny w żywności

  • Strona Ministerstwa Zdrowia, zawierająca przepisy, zalecenia i informacje o alergenach pokarmowych oraz wymaganiach w branży gastronomicznej.

3. Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości (PARP)

  • Portal oferujący wsparcie dla przedsiębiorców, w tym na temat obowiązków dotyczących alergenów w gastronomii oraz pomocy w przestrzeganiu przepisów.

4. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Alergeny i bezpieczeństwo żywności

  • Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego oferuje badania, analizy i rekomendacje dotyczące bezpieczeństwa żywności, w tym z zakresu alergenów.

5. Polska Federacja Producentów Żywności (PFPZ)

  • Organizacja, która zapewnia wsparcie w zakresie przepisów dotyczących bezpieczeństwa żywności, w tym alergenów, oraz promuje dobre praktyki w przemyśle spożywczym.

6. EFSA – European Food Safety Authority – Food Allergens

  • Strona Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności, który opracowuje raporty i rekomendacje dotyczące alergenów w żywności, ważne dla gastronomów działających na rynku UE.

7. Główny Inspektorat Sanitarny (GIS)

  • Oficjalna strona Głównego Inspektoratu Sanitarnego w Polsce, która udostępnia informacje o przepisach związanych z bezpieczeństwem żywności, w tym o alergenach.


Jeśli nie jesteś w stanie dobrać dokumentacji dla swojego zakładu, proszę zadzwonić do mnie pod nr. telefon 690 664 002 lub wysłać e-mail:  HACCP.dokumenty@wp.pl
Dokumentacja będzie przygotowana w porozumieniu z Państwem, wysyłam 2/3 dni po złożeniu zamówienia na e-mail podanego w zamówieniu. 

📌 Szukasz pomocy?

Jeśli potrzebujesz pomocy przy wdrażaniu oznaczenia alergenów w swoim zakładzie lub masz pytania dotyczące przepisów, skontaktuj się ze mną! Chętnie pomogę Ci przygotować odpowiednie dokumenty i zaktualizować menu zgodnie z obowiązującymi normami.

Nie ma jeszcze żadnych recenzji. Bądź pierwszą osobą, która je napisze.


Wystaw własną opinię o dokumentacji.