Przejdź do treści

Alergeny dla Stołówki Szkolnej / Cena 200 zł. 

Alergeny dla Stołówki Szkolnej

5,0
5,0 out of 5 stars (based on 72 reviews)
5 star100%
4 star0%
3 star0%
2 star0%
1 star0%

Tutaj znajduje się profesjonalny, obszerny wykaz alergenów do potraw w menu stołówki szkolnej, opracowany pod wymogi Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

Zgodnie z obowiązującym Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) NR 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…), jesteśmy zobowiązani dołączyć do naszego menu listę alergenów.

Alergeny przygotowane do potraw występujących w MENU Stołówki Szkolnej + Tablica z Alergenami

Potrawy przygotowywane zaczynając od surowca i obróbki wstępnej dzieląc na grupy

Alergeny dla Stołówki Szkolnej

  1. Zupy, wywary, sosy:
    • pomidorowa (wywar z kości, warzywa, makaron, ryż, koncentrat pomidorowy, śmietana, sól, pieprz)
    • rosół (wywar z kury, warzywa, sól, pieprz, makaron)
    • ogórkowa (wywar z mięsa, włoszczyzna, ziemniaki, sól, pieprz, ogórki, mąka, śmietana, listek, ziele)
    • kapuśniak (wywar mięsny, ziemniaki, włoszczyzna, kapusta kiszona, listek, sól, pieprz, mąka, smalec)
    • grochowa (wywar mięsny, ziemniaki, groch, włoszczyzna, majeranek, smalec, mąka, sól, pieprz)
    • fasolowa (wywar mięsny, ziemniaki, fasola, włoszczyzna, sól, pieprz, listek, ziele, majeranek, smalec, mąka)
    • żurek z kiełbasą (wywar mięsny, ziemniaki, włoszczyzna, czosnek, sól, pieprz, listek, ziele, kiełbasa, śmietana, majeranek, żur)
    • barszcz ukraiński (wywar mięsny, ziemniaki, buraki, włoszczyzna, czosnek, sól, pieprz, listek, ziele, mąka, śmietana, ocet, cukier, fasola biała)
    • pieczarkowa (wywar mięsny, ziemniaki, pieczarki, włoszczyzna, mąka, śmietana, sól, pieprz)
    • flaki (wywar mięsny, flaki wołowe mrożone, włoszczyzna, papryka słodka, papryka ostra, majeranek, gałka muszkatołowa, majeranek, mąka, masło, sól, pieprz)
    • barszcz czerwony z jajkiem (wywar mięsny, buraki, listek, ziele, sól, pieprz, mąka, śmietana, ocet, cukier, jajka, smalec
    • krupnik(wywar mięsny, kasza jęczmienna, włoszczyzna, ziele, listek, sól, pieprz, ziemniaki)
    • szczawiowa (wywar mięsny, ziemniaki, szczaw ze słoika, sól, pieprz, jajka, śmietana, mąka)
    • zacierkowa (wywar mięsny, ziemniaki, włoszczyzna, zacierki z torebki, listek, ziele, sól, pieprz, smalec
    • jarzynowa (wywar mięsny, ziemniaki, włoszczyzna, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, śmietana)
    • grzybowa (grzyby suszone, ziemniaki, sól, pieprz, warzywa, smalec, mąka, listek, ziele, masło)
    • kalafiorowa (kalafior, masło, warzywa, sól, pieprz, listek, ziele, mąka, śmietana)
  2. Potrawy mięsne: 
    • dewolaj (mięso drobiowe, pieczarki, ser żółty, masło, sól, pieprz, jajka, mąka, bułka tarta, płatki kukurydziane, olej)
    • kotlet drobiowy (mięso drobiowe, sól, pieprz, bułka tarta, płatki kukurydziane, jajka, mąka, olej)
    • kotlet schabowy (mięso schab, sól, pieprz, jajka, olej, bułka tarta, płatki kukurydziane)
    • żeberka duszone (mięso wieprzowe, włoszczyzna, listek, ziele, sól, pieprz, warzywa, smalec)
    • kotlet mielony (mięso wieprzowe, sól, pieprz, cebula, jajka, bułka tarta smalec)
    • gulasz wieprzowy (mięso wieprzowe, sól, pieprz ,listek, ziele, mąka, warzywa, smalec)
    • pulpety drobiowo, wieprzowe (mięso drobiowe, mięso wieprzowe, sól, pieprz, jajka, bułka świeża, cebula, listek, ziele, mąka, smalec, sos ciemny pieczeniowy)
    • bitki wieprzowe w sosie chrzanowym (mięso wieprzowe, cebula, listek, ziele, sól, pieprz, mąka, chrzan ze słoika, śmietana)
    • gulasz z żołądków drobiowych (żołądki, cebula, listek, ziele, sól, pieprz, majeranek, smalec, mąka, sos ciemny pieczeniowy)
    • bigos ( mięso wołowe i wieprzowe, kapusta kwaszona, listek, ziele, sól, pieprz, cukier, majeranek, cebula, smalec, mąka)
    • udko pieczone (mięso drobiowe, sól, pieprz, majeranek, papryka ostra, łagodna, smalec)
    • karkówka pieczona (mięso wieprzowe, sól, pieprz, papryka słodka, cebula, listek, ziele, olej)
    • wątróbka (wątróbka wieprzowa, drobiowa, smalec, cebula, mąka, sól, pieprz)
    • gołąbki (mięso wieprzowe, kapusta biała, sól, pieprz, jajka, koncentrat pomidorowy, mąka, smalec)
    • ozorki (ozór wieprzowy bądź wołowy, sól ,pieprz, listek, ziele, chrzan ze słoika, mąka, śmietana)
    • kiełbasa z cebula(cebula, kiełbasa, sól, pieprz, smalec)
  3. Potrawy rybne:
    • ryba smażona dorsz (ryba mrożona dorsz, sól, pieprz, jajka, mąka, olej, bułka tarta)
    • kotlety z  ryby (ryba sola mrożona bądź dorsz mrożony, sól, pieprz, warzywa, jajka, bułka świeża, bułka tarta, olej)
  4. Potrawy mieszane:
    • placek cygański (ziemniaki, cebula, pieprz, sól, mąka, olej, mięso wieprzowe, drobiowe, listek, ziele, papryka ostra, łagodna, warzywa, smalec)
    • spaghetti bolognese (makaron, mięso wieprzowe, wołowe, sól, pieprz, listek, ziele, warzywa, olej, pomidory z puszki, mąka)
    • fasola po bretońsku (mieszanka wędlina, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, mąka, smalec, majeranek)
    • łazanki z kapusty mieszanej (mięso mieszane, kapusta kwaszona, kapusta biała, makaron, sól, pieprz, olej)
    • strogonow (mieszane mięso, sól, pieprz, warzywa, mąka, smalec, pieczarki, wywar mięsny, papryka ostra, słodka, listek, ziele)
    • pyzy z mieszanym mięsem (ziemniaki, mąka ziemniaczana, sól, mięso mieszane, warzywa)
    • pierogi z mięsem (mąka, jajka, masło, mleko, sól, mięso mieszane, warzywa, pieprz)
  5. Zimne potrawy garmażeryjne
    • ryba po grecku (ryba dorsz mrożony, sól, pieprz, smalec, włoszczyzna, koncentrat pomidorowy, cytryna, cukier, smalec, bułka tarta)
    • nóżki w galarecie (nóżki wieprzowe, sól, pieprz, listek, ziele, cebula, warzywa)
    • schab w galarecie (mięso schab, wywar, warzywa, sól, pieprz, listek, ziele, żelatyna)
    • smalec ze skwarkami (słonina, warzywa, pieprz, sól, majeranek, papryka słodka, zioła prowansalskie)
  6. Potrawy bezmięsne
    • pierogi z serem białym (mąka, mleko, ser biały, masło, jajka, sól, cukier waniliowy, cukier biały, śmietana bądź jogurt naturalny)
    • kluski śląskie (ziemniaki, mąka, mąka ziemniaczana, sól, jajka)
    • kluski leniwe (ser biały, mąka, sól, masło, cukier, bułka tarta)
    • naleśnik z serem(ser biały, cukier waniliowy, cukier biały, mąka, jajka, mleko, sól, olej)
    • pierogi z kapusta i grzybami(mąka, jajka, mleko, masło, sól, kapusta kiszona, warzywa, pieprz, olej, grzyby suszone bądź pieczarki)
    • pierogi z owocami (mąka, sól, jajka, mleko, masło, owoce sezonowe bądź mrożone)
    • krokiety z pieczarkami i serem żółtym(jajka, mąka, mleko, sól, olej, pieczarki, ser żółty, pieprz)
    • placki ziemniaczane ze śmietaną(ziemniaki, cebula, sól, pieprz, mąka, olej, jajka, śmietana)
    • kopytka ziemniaczane (ziemniaki, mąka, mąka ziemniaczana, jajka, sól)
    • knedle z owocami (ziemniaki, mąka, mąka ziemniaczana, jajka, sól, owoc mrożony bądź świeży)
    • kapusta zasmażana (kapusta młoda, smalec, sól, cukier, ocet, szczypior, koper, pomidory, mąka)
    • kasza gryczana
    • kasza jęczmienna
    • ryż Alergeny dla Stołówki Szkolnej
    • ziemniaki
    • ziemniaki pieczone
    • makaron
  7. Surówki, warzywa owoce
    • surówka z cebuli i ogórka kiszonego (ogórek kiszony, cebula, olej, cukier)
    • surówka z kapusty kiszonej (kapusta kiszona, sól, pieprz, cukier, cebula)
    • surówka z kapusty czerwonej (kapusta czerwona, sól, cukier, cebula, olej, ocet)
    • surówka z kapusty białej (kapusta biała, sól, cukier, kwasek cytrynowy, olej, majonez)
    • surówka z marchwi i selera (marchew, seler, olej, majonez, cukier, kwasek cytrynowy)
    • buraki zasmażane (buraki, sól, cukier, ocet, mąka, smalec)
    • ogórek zielony ze śmietaną bądź jogurtem naturalnym(ogórek zielony, sól, pieprz, śmietana bądź jogurt naturalny, cukier, kwasek cytrynowy)
    • sałata zielona ze śmietaną bądź jogurtem naturalny,(sałata, sól, pieprz, śmietana bądź jogurt naturalny, cukier, kwasek cytrynowy)
    • sałatka z kapusty pekińskiej (kapusta pekińska, sól, cukier, ocet, majonez)
    • marchew z groszkiem (marchew, groszek konserwowy z puszki, masło, mąka, sól)
    • sałatka z marchwi i chrzanu (marchew, cukier, chrzan ze słoika, kwasek cytrynowy)
    • sałatka z pora, papryki, jabłka (jabłko, por, papryka, kwasek cytrynowy, olej, cukier, sól)
    • sałatka buraczana (buraki, cebula, jabłko, sól, cukier, ocet, olej)
    • fasola szparagowa (bułka tarta, masło, fasola, sól)
    • kalafior (sól, masło, bułka tarta, kalafior)
    • brokuł (sól, masło, bułka tarta, brokuł)
    • brukselka (sól, masło, bułka tarta, brukselka)
    • owoce (jabłko, banan, mandarynka, pomarańcza, kiwi, winogrono, czereśnia, śliwka, nektarynka, brzoskwini, wiśnia, malina, jagoda, borówka, cytryna, gruszka,
    • warzywa (ziemniaki, burak, kapusta biała, marchew, pietruszka, koper, seler, por, szczypior, natka, ogórek zielony, pomidor, sałata, mięta, kapusta włoska, kapusta pekińska, kalafior, papryka, rzodkiewka, fasola szparagowa, brukselka, sałata lodowa, sałata maślana
  8. Kompoty, napoje, soki z owoców
    • kompot z owoców świeżych(woda, owoc, cukier, kwasek cytrynowy)
    • kompot z owoców mrożonych(woda, owoc mrożony, cukier)
    • woda z sokiem owocowym(woda, sok owocowy z butelki,)
    • napoje gazowane
    • napoje niegazowane
    • soki
    • woda
    • kawa rozpuszczalna
    • kawa sypana
    • kawa z mlekiem
    • cappuccino
    • herbata z cytryna
    • herbata Alergeny dla Stołówki Szkolnej

Potrawy przygotowywane z półproduktów

  1. Desery, ciasta, pieczywo:
    • chleb biały krojony, ciemny
    • bułka krojona
    • bułka kajzerka
  2. Dodatkowe potrawy niewymienione wyżej
    • napoje gazowane
    • napoje niegazowane
    • kawa rozpuszczalna
    • kawa sypana
    • cappucino
    • soki
    • herbata czarna

Zamów Alergeny dla Stołówki Szkolnej – wysyłając przelew ze swojego banku, wpisz: 

Kwota: 200 zł 
Tytuł przelewu: Za prawa autorskie do Alergeny dla Stołówki Szkolnej nr 01.28.08 
1. Odbiorca: Alicja B. adres: 72-100 Goleniów  
2. Wyślij przelew standardowy / ekspresowy na nr konta: 36 1020 4812 0000 0302 0218 5171
   2.1 Lub wyślij na nr. telefonu 690 664 002 (sieć Orange) 
3. Wyślij e-maila na haccp.dokumenty@wp.pl co kupione z potwierdzeniem przelewu.
4. Dokumentację wysyłam na e-maila zwrotnego.

Moją dokumentację po zamówieniu, otrzymają Państwo w formie Word /doc, aby samemu dostosować do swoich potrzeb.

W pierwszej kolejności należy zapisać plik na komputerze i utworzyć z niego wersję nr 2.

Teraz pracujemy na wersji nr 2, wszystko przeczytać i zweryfikować ewentualnie, jeśli są jakieś uwagi proszę poprawić. Prawidłowo opracowana dokumentacja musi odzwierciedlać rzeczywistość.

Dokumentację kupuje się raz na kilka lat. Największy błąd jaki może popełnić Właściciel Zakładu, to kupić gotową w formie pdf. W takiej dokumentacji nic nie można zmienić ani do niej dodać. Gdy Sanepid nakazuje dokonanie zmian, okazuje się, że nie ma takiej możliwości a jedyne rozwiązanie to kupno nowej dokumentacji. 

Zobacz → Spis treści HACCP GMP/ GHP
Zobacz wszystkie → Recenzje wystawione po zakupie dokumentacji.
Powrót do strony głównej → HACCP GMP GHP Wzór gotowiec Moja Oferta
Więcej podobnych dokumentacji na stronie → haccp-dokumenty.pl

There are no reviews yet. Be the first one to write one.


Wystaw własną opinię o dokumentacji.

Alergeny dla Stołówki Szkolnej